Belgrad Gezi Rehberi

0
3183
Aziz Sava Katedrali

Selam. Hem vizesiz hem de ekonomik olmasıyla ülkemizden çoğu kişinin sık sık gittiği Sırbistan’ın Belgrad şehri hakkında bazı ipuçları ve bilgiler vereceğim.

Sırbistan’a 2016 yılında gezmek, 2018, 2019 ve 2021 yıllarında ise Belgrad’tan 100 kilometre uzaklıkta olan Novi Sad şehrinde her yıl düzenlenen Exit Festival amacıyla gittim. Festivale mutlaka katılmanızı öneriyorum. Bir sonraki sefer ne zaman olacak bakalım. 🙂

Ayrıca Sırbistan ile ilgili içerikler bulabileceğiniz Instagram sayfama buradan ulaşabilirsiniz.

Paylaşacağım bilgiler tamamen kendi deneyimlerime ve yaptığım küçük araştırmalara aittir. Dolayısıyla, siz daha uygun daha iyi bir deneyim yaşadıysanız ve hatta daha iyi bilgilere sahipseniz yorum bölümünde belirtirseniz, siteyi ziyaret eden arkadaşlarımıza yardımcı olabilirsiniz.

Türkiye’den gitmeden, akıllı telefonunuza maps.me uygulamasını indirip uygulama içerisinden Sırbistan’ın ve gideceğiniz başka ülke varsa o ülkeye ait haritasını da indirin. Sırbistan’a ve gideceğiniz ülkelere Euro veya Dolar götürün, Sırbistan’da Türk Lirası’nı çeviren bir döviz ofisine rastlamadım, varsa da çok düşük kurdan çevirecektir.

Ben Exit Festival amacıyla ilk olarak Sırbistan’a 11 Temmuz 2018 tarihinde gittim ve Belgrad’ta kaldım, festivalin ilk günü olan 12 Temmuz’da ise Novi Sad’a geçtim. Festival bitince Belgrad’a geldim ve sonrasında ise Bosna Hersek’e geçtim.

Sırbistan’da en çok hoşuma giden şeylerden biri, siz ne alırsanız alın, ne ödemesi yaparsanız yapın size mutlaka fiş veriyorlar.

Türkiye Cumhuriyeti Yurt Dışı Temsilcilikleri

Başlamadan önce hangi ülkeye giderseniz gidin Türkiye Cumhuriyeti yurt dışı temsilciliklerine ait adres ve numara bilgilerini telefonunuza ve not defterinize kaydedin. İhtiyacım olmaz demeyin, beklemediğiniz bir anda ihtiyacınız olabilir, tedbir almakta fayda var.

Türkiye Cumhuriyeti Belgrad/Sırbistan Büyükelçiliği Bilgileri

Web Sitesi: Belgrad Büyükelçiliği
Adres: Krunska 1, 11000 Belgrad, Sırbistan
Tel: +381-11-333 24 00- +381-11-333 24 10 (10 hat)
E-Posta: [email protected]
Facebook: Belgrad Büyükelçiliği
Twitter: Belgrad Büyükelçiliği
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma (09:00 – 12:30 / 14:00 – 18:00)

Harita Üzerindeki Konumu

Sırbistan Önemli Telefon Numaraları

Polis: 192
Ambulans: 194
İtfaiye: 193

Uçak Bileti

Öncelikle bileti Pegasus Hava Yolları’nın Balkan indirimi kampanyasıyla aldım. Gidişim Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na, dönüşüm de Bosna Hersek Saraybosna Uluslararası Havalimanı’ndan oldu. Festival için gidecekseniz, festival tarihi belli olduktan sonra havayolları şirketlerinin Balkan kampanyalarını takip ederseniz gayet ucuza bilet alabileceğinizi belirteyim. Ancak dönüşünüz Bosna Hersek’ten olursa daha uygun olacaktır. Tabii planınızı ve ekonominizi de buna göre ayarlamanız gerekmektedir. Dönüş biletinizin çıktısını mutlaka yanınıza alın.

Konaklama

Kalacak yer ayarlamalarımı Booking.com üzerinden yaptım. Rezervasyon yaptıktan sonra çıktı almayı unutmayın. Ben Sırbistan ve Saraybosna’daki tüm konaklamalarımı bazı zamanlar hostel bazı zamanlar üç yıldızlı otel olarak ayarladım. Konaklamalarımı ayarlarken Booking.com üzerinden yüksek derecelere sahip olanları seçtim. Tabii seçim yaparken bazı yorumları da incelediğimi belirtmek istiyorum. Şunu da belirtmemde fayda var, yüksek puanlı diye olumsuz olaylarla da karşılaşabilirsiniz.

Hostel Önerisi

Belgrad’ta kaldığım hostelin adı City Break Hostel. Konum olarak çok iyi bir yerde ve Nikola Tesla Müzesi’ne sadece birkaç dakika uzaklıkta. Novi Sad dönüşünde de bu hostel kaldığımı belirteyim. Hostelin sahibi Vojkan (Voykan diye söyleniyor), gayet yardım sever, cana yakın, konuşmayı seven ve sorduğunuz her soruyu detaylıca cevaplayan biri. Bu arada merhaba, hoş geldin, nasılsın, iyiyim gibi bazı Türkçe kelimeler ve cümleler biliyor.

Hostelde ücretsiz olarak kullanabileceğiniz kilitli dolaplar da mevcut ve değerli gördüğünüz veya normal eşyalarınızı içerisinde saklayabilirsiniz.

Hostelde ödeme gerçekleştirirken Euro olarak tüm para vermiştim ve hostel sahibi para üstünü Euro veya istersem Dinar olarak verebileceğini söyledi. Ülkede pek Euro kabul görmediğinden ve Dinar’a her şekilde ihtiyacım olacağından Dinar olarak almak daha mantıklıydı.

Hostelin şöyle bir dezavantajı var. Hostelin bulunduğu bina 6-7 katlı ve hostel 6. katta bulunuyor. Hostelin çatı katı da var yani iki katlı. Binada asansör yok, dolayısıyla bu hostelde kalacaksanız tabana kuvvet. 🙂

Belgrad’ta Kaldığım Hostelin Harita Üzerindeki Konumu

Ek Bilgi: Uluslarası öğrenci kimlik kartı yani ISIC kartınız var ise ISIC kart bilgileriniz ile HostelWorld‘e üye olduğunuz takdirde 5 Dolar kredi vermektedir.

Otel Önerisi

Belgrad’ta kaldığım otelin adı ise Garni Hotel Argo. Yine konumu güzel bir yerde ve otelin çaprazında uygun fiyatlı Idea Market mevcut. Ayrıca otelde çok sayıda Türk konaklamış olacak ki otelin restoran bölümündeki masalarda yer alan Amerikan servislerinde “Afiyet Olsun” bile yazıyor.

Belgrad’ta Kaldığım Otelin Harita Üzerindeki Konumu

Uçuş Günü, Pasaport Kontrol ve Havalimanı

Türkiye’den çıkarken pasaport kontrolde çıkış harcı pulu sorulmaktadır. Bu çıkış harcı pulunu, havalimanında pasaport kontrole girmeden önce yer alan otomatlardan satın alabilirsiniz. 4 Ocak 2024 tarihi itibariyle 150 TL olan çıkış harcı pulunu satın alırken ödemenizi nakit veya kredi kartıyla yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra havalimanında uğraşamam derseniz uçuşunuzdan önce banka şubelerinden halledebilirsiniz. Size verilecek kağıdı pasaport kontrolde göstermeniz gerekmektedir. Bunun haricinde İnteraktif Vergi Dairesi’nin Dijital Vergi Dairesi hizmeti üzerinden yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapabilirsiniz. Ödemenizi gerçekleştirdikten sonra bilgileriniz Emniyet Genel Müdürlüğü’ne aktarılacağından ödemeniz pasaport kontrol sisteminde otomatik olarak gözükecektir.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 1 saat 45 dakikalık yolculukla Belgrad Nikola Tesla Havalimanı’na ulaşıyorsunuz. İndiğinizde iki kez kontrolden geçeceksiniz. Bende eskiden yeşil pasaport da vardı, görevliye onu da gösterdim. Bana neden artık yeşil pasaport kullanmadığımı sordu. Ben de artık yaşlandım dedim. Aslında öğrencilik bittiğinden ve yaşımdan dolayı kullanamıyorum. Konuşmayı uzatmaya gerek var mı? Polis güldü, geç dedi. Pasaport kontrol gişesine geldim. Buradaki polis, hiçbir şey sormadan pasaportumu aldı ve damgayı bastı. Artık Sırbistan’dayım. Her ihtimale karşı yanınızda mutlaka ama mutlaka uçak dönüş biletinizi, kalacak yerlerinize ait rezervasyonları ve festival için gittiyseniz biletinizi bulundurun. Tabii paranız da olsun. Dolayısıyla küçük bir çantaya ihtiyacınız var. Ben 15 Lira’ya aldığım bir çantayı kullanıyorum. Dışarıda gezerken de işimi gayet iyi görüyor.

İletişim kurma ihtiyacınız varsa, Nikola Tesla Havalimanı’nda ücretsiz olarak bir saat boyunca kablosuz internetten yararlanabilirsiniz.

Bavulunuzu aldığınız salonda Turizm Danışma (Tourist Information) bulunuyor. Oradaki görevliye sorularınız varsa sorabilir ve oradan ücretsiz olarak bir harita alabilirsiniz. Bununla beraber aynı salonda turistler için mobil hat satılıyor. Tek söyleyeceğim, oradan almayın. Aynı salonda ATM şeklinde bir döviz dönüştürme makinesi bulunuyor. Oradan sadece 10 Euro’yu Sırp Dinarı’na dönüştürmeniz faydanıza olacaktır. Makineye ne kadar Euro verirseniz, onu dönüştürüyor. Makineyi kullanamadıysanız salondan çıkın sağınızda döviz bürosu bulunuyor. Makinenin ve döviz bürosunun kurları aynıydı. Havalimanlarında, otobüs terminallerinde yer alan döviz bürolarında ve makinelerinde kurların düşük olduğu bilgisini vereyim.

1 Euro 117-119 Dinar aralığında değiştiğini belirtmek istiyorum. Dilerseniz döviz kurlarını CoinMill sitesinden veya aşağıdaki uygulamayla takip edebilirsiniz.

Xe
Xe
Developer: XE.com Inc.
Price: Free
‎Xe Currency & Money Transfers
‎Xe Currency & Money Transfers

Devam edelim, gümrük alanını da geçin. Otobüsten bahsedeceğim.

Havalimanından Şehir Merkezi’ne Ulaşım

Nikola Tesla Havalimanı’ndan A1, 72 ve 607 hatlarıyla ulaşım mümkün. Bu yazıyı bilgisayarınızdan okuyorsanız bu hatlara ve güzergahlarına Moovit sitesinden, akıllı telefon veya tabletinizden okuyorsanız Moovit uygulamasıyla takip edebilirsiniz.

Moovit: Bus & Bahn Fahrpläne
Moovit: Bus & Bahn Fahrpläne
Developer: Moovit
Price: Free

Ek Bilgi: Moovit sitesine alternatif olarak WikiRoutes sitesini ve uygulamasını kullanabilirsiniz.

Benim kalacağım hostel Nikola Tesla Müzesi’ne yakın olduğundan A1 numaralı hattın (bu hattın bileti 300 Dinar.) son durağı olan Slavija Square’den (Slavija Meydanı) sadece 10 dakika uzaklıktaydı. Ancak çevreyi yürüyerek görmek istediğimden 72 numaralı hattı kullandım. Siz de bu hattı kullanacaksanız, gümrük alanını geçince yolcu karşılama salonunda sol tarafınızda yukarıya çıkan yürüyen merdivenleri göreceksiniz, buradan ilerleyin. Sonuna kadar yürüyün, sona vardığınızda sağınızda otomatik kapı göreceksiniz, oradan dışarı çıkın otobüs durağı önünüzde olacak. 72 numaralı otobüs biletini Kiosk’tan alırsanız 89 Dinar, otobüs şoföründen alırsanız 150 Dinar. Havalimanından çıkmadan bir kiosktaki çalışana sordum, otobüs şoföründen alınıyor dedi. Dolayısıyla otobüs şoföründen bileti aldım. Siz Kiosk’tan aldıysanız ve hangisinin olduğunu söylerseniz mutlu olurum. 72 numaralı otobüsün son durağı Zeleni Venac Square (Zeleni Venac Meydanı), büyük bir ihtimalle kalacağınız yere yakındır. Yolculuk süresi 30-40 dakika sürüyor.

Otobüs sizi tam da Jug Bogdanova caddesi üzerinde indiriyor. Aşağıda konumunu görebilirsiniz.

Otobüs hareket saatlerine ve güzergahlarına Nikola Tesla Havalimanı sayfasından ulaşabilirsiniz.

Zeleni Venac meydanından hostelim 25-30 dakika yürüyüş mesafesindeydi. Belgrad sokaklarında yürümek çok güzel, tavsiye ederim.

Mobil Operatör

Sırbistan’da mts, Yettel ve Vip Mobile olmak üzere üç farklı mobil operatör bulunmakta ve bunların hepsinin turistlere özel paketleri mevcut. Ben Yettel (eski adı Telenor) operatör şirketine ait sim kartı aldım. Bunu ister Telenor yazılı iletişim merkezlerinden isterseniz de Moj Kiosk yazılı büfelerden alabilirsiniz. Bulmanız zor değil, hemen hemen her yerde büfe mevcut. Ben 300 Dinar’a aldım, mobil uygulamasını telefonuma indirdim. +381 olmadan numaranızı yazın ve Pošalji Sms Kod’a dokunun, telefonunuza kod gelecek. Onu “Unesi kod” alanına yazıp etkinleştirme yapın. Uygulamayı açınca 10 GB ve 10000 Dakika göreceksiniz. Onu etkinleştirince 7 gün boyunca yararlanabileceğiniz 10 GB ve 10000 Dakika sizin olacak. İnternetimiz varsa her şey mümkün değil mi? Ayrıca Telenor, seçeceğiniz iki adet uygulamaya ek olarak 10’ar GB internet veriyor. Bu uygulamalar WhatsApp, Instagram, Facebook, Twitter ve Viber’dır. Uygulama içerisinden bu sohbet uygulamalarından iki tanesini seçmeniz yeterli.

Yettel SRB
Yettel SRB
Developer: Yettel Serbia
Price: Free
‎Yettel SRB
‎Yettel SRB
Price: Free

Market Alışverişi

Sırbistan’da Idea ve Shop&Go adlı marketler var. Bunlar oldukça ucuz, hatta Idea adlı marketler daha ucuz. Markette Türk markalarını da görmeniz mümkün. Meyve alımıyla ilgili bir bilgi vereceğim. Meyvelerin fiyat etiketlerinde yanlış hatırlamıyorsam “Sifra” yazıyordu. Orada terazide kullanacağınız numara yazıyor. Meyveyi teraziye koydunuz, o numarayı tuşluyorsunuz. Yapamazsanız görevliyi çağırın, seve seve yardım ediyor. Bunun yanı sıra ödeme kısmında, kasiyer Sırpça size bir şeyler söylediğinde (ki ben market kartınız var mı diye sorduğunu düşünüyorum) sadece “Hello” derseniz, iletişim sorunu çözülecektir.

Toplu Taşıma

Belgrad’ta Sırbistan vatandaşlarının bilet almadan toplu taşımaya bindiğini görebilirsiniz. Belgrad’ta toplu taşıma ücretsiz değil. Bazı sayfalarda ücretsiz olduğunu okuduysanız kesinlikle bu bilgi yanlıştır.

1 Mayıs 2023 tarihinde toplu taşımayla ilgili yeni bir sisteme geçilen şehirde bilet alabilmek için akıllı telefonunuzdan Beograd Plus uygulamasını indirebilirsiniz. Uygulamayı ilk açtığınızda sizi Sırpça olarak karşılamakta. Sağ alt köşeden “Ostalo” seçeneğine dokunun ve açılan ekranda “Sırpski” üzerine dokunup “English (İngilizce)” seçin.

Beograd Plus Uygulaması

Uygulamada A, B ve ikisini de kapsayan C bölgeleri olmak üzere 90 dakikalık, 1 günlük, 7 günlük, 1 aylık ve 1 yıllık bilet seçenekleri mevcut. Bilet fiyatları aşağıda yer almaktadır. Bilet satın almak için Kredi Kartı ve SMS ile ödeme yapabilmeniz mümkün.

Bölge (Zone)90 DakikalıkGünlükHaftalıkAylıkYıllık
A50 RSD120 RSD800 RSD2200 RSD24000 RSD
B50 RSD120 RSD800 RSD2200 RSD24000 RSD
C (A+B)100 RSD150 RSD1000 RSD3300 RSD36000 RSD

Not: Zone A, Novi Beograd, Zemun, Stari grad, Savski venac, Voždovac, Čukarica, Vračar, Rakovica, Palilula, Zvezdara, Surčin, Grocka (road 347 kuzeyi) ve Vrčin (Zaklopača) ilçelerini kapsarken; Zone B, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Barajevo, Sopot, Grocka (road 347 güneyi) ve Vrčin (bir kısmı) ilçelerini kapsamaktadır. Belgrad’ın merkezi Stari Grad’tır. Bu bölgede konaklıyor ve çevreyi gezmeyi planladıysanız Zone A bileti almanız çoğu durumda yeterli olacaktır.

Yeni Toplu Ulaşım Sisteminde Neler Var?

1 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe giren sistemde 19 yaşına kadar olan öğrenciler ve 65 yaş üzeri olanlar toplu taşımadan ücretsiz şekilde yararlanmaktadır. Bununla beraber gece saat 00.00 ile sabat 04.00 arası toplu taşıma ücretsizdir. Bu sistem ile beraber toplu taşımadaki bilet doğrulayıcı cihazlar kaldırıldı. Böylelikle tüm kapılardan taşıta biniş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sistemde bilet kontrol görevlileri kaldırıldı. Ancak yerel polis (bizdeki karşılığı zabıta olduğunu düşünüyorum) bilet kontrolü yapabilecek. Biletsiz yakalandığınız bir durumda 5000 RSD yani yaklaşık 43 Euro ceza kesilecektir.

Beograd Plus
Beograd Plus
Developer: Bus Logic Ltd
Price: Free
‎Beograd Plus
‎Beograd Plus
Developer: BusLogic
Price: Free

Hırsızlık Hakkında

Bu sadece Belgrad’a özel bir durum değil. Dünya’nın her yerinde kötü bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bir yerleri gezerken sırt çantası kullanan biriyseniz, çantanızı mutlaka ön tarafınıza alın. Çantanızı bu şekilde taşımak, eşyalarınıza daha kolay erişim sağlayacak ve hırsızlık gibi durumları önleme konusunda da yardımcı olacaktır.

Gezilecek Yerler

Knez Mihailova Caddesi

Belgrad şehrinin kalbi Knez Mihailova Caddesi’nde atıyor. Bir ucu Belgrad Kalesi’nin yer aldığı Kalemegdan iken diğer ucu ise Cumhuriyet Meydanı. Cadde adını Sırbistan Prensi Mihailo Obrenovic’den alıyor.

Bu caddeyi İstanbul’daki İstiklal Caddesi’ne benzetseler de hangisinin daha güzel olduğuna siz karar verin. 🙂

Knez Mihailova Caddesi

Belgrad Kalesi ve Kalemegdan

Knez Mihailova Caddesi sonunda yer alan Belgrad Kalesi, eski kaleden ve Kalemegdan (Türkçe kale ve meydan kelimelerinden oluşmuştur) Parkı’ndan oluşmaktadır. Kale içerisinde çeşitli yapılar, heykeller, müzeler ve galeriler yer almaktadır. Ayrıca konum olarak Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada bulunmaktadır. Kale surları üzerine çıkıp manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

Belgrad Kalesi, Roma, Bizans, Macar, Bulgar, Sırp, Osmanlı ve Habsburg Dönemi evrelerine tanıklık ettiğinden Avrupa tarihinde değerli bir yeri vardır. Ayrıca kale, Roma İmparatorluğu’nun Sınırları (Frontiers of the Roman Empire) başlığı ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘ne dahil edildi.

Belgrad Kalesi – Kalemegdan Manzarası

1521 yılında Türkler tarafından fethedilen kale, 1867 yılına kadar Türklerin Belgrad ve Sırbistan’dan çekildiği zamana kadar Osmanlı Devleti’nin egemenliği altında kaldı. Tabii Avusturya ile imzalanan 1718 tarihli Pasarofça Antlaşması ile Belgrad Avusturya’ya bırakıldı, 1739 yılında Belgrad Antlaşması ile tekrar Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına girdi. Kısa süreli Avusturya egemenliğindeyken Belgrad Kalesi büyük ölçüde yeniden inşa edildi ve modernize edildi.

Belgrad Kalesi, 1979 yılında Olağanüstü Öneme Sahip Kültür Anıtı ilan edildi ve Sırbistan Cumhuriyeti tarafından korunmaktadır.

Aşağıda Cumhuriyet Meydanı’na kadar paylaştıklarım Belgrad Kalesi bölgesinde yer almaktadır.

Damat Ali Paşa Türbesi

1716 yılında Petrovaradin Muharebesi’nde şehit düşen Silahdar Damat Ali Paşa’nın Türbesi. 2017 yılında Türbe ve çevresi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilenmiştir.

Damat Ali Paşa Türbesi

Zafer Anıtı

Sırbistan’ın Osmanlı ve Avusturya-Macaristan İmparatorluklarına karşı kazandığı savaşların anısına yapılmış. Heykel, bir elinde kılıç bir elinde ise güvercinle hem savaşı hem de barışı temsil ediyor.

Zafer Anıtı

Paşa Konağı

Rivayetlere göre Belgrad’ı yöneten birçok paşa burada kaldığından Paşa Konağı olarak adlandırılıyor. Ancak şu anda Kültürel Anıtları Koruma Enstitüsü’ne ev sahipliği yapıyor.

Paşa Konağı

Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi

Osmanlı’nın başarılı sadrazamı, devşirme sistemiyle kazandırılmış Sırp asıllı Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1576-1577 yılları arasında yaptırılan çeşme (sağ tarafta). Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilenmiştir. Ayrıca sol taraftaki kapı ise 1693-1696 yılları arasında inşa edilen Defterdar Kapısı.

Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi

Saat Kulesi

1740-1789 yılları arasında inşa edilen orijinal adıyla Sahat Kula, Türkçe olarak ise Saat Kulesi. Kulenin altındaki Saat Kapısı, kalenin önemli giriş kapılarından İstanbul Kapısı ile bağlantılı.

Saat Kulesi

Askeri Müze

Açık ve kapalı bölümden oluşan Askeri Müze’de Yugoslavya ve Sırbistan tarihine ait askeri malzemeler yer almaktadır.

Askeri Müze

Fransa’ya Şükran Anıtı

1. Dünya Savaşı sırasında Fransa’nın Sırbistan’a yardımlarından dolayı yaptırılan Fransa’ya Şükran Anıtı. Heykeltraş Ivan Mestrovic’in eseri olan bu anıt 11 Kasım 1930 tarihinde yerleştirilmiştir.

Fransa’ya Şükran Anıtı

Heykelde Sırbistan’ın yardımına koşan Fransa’yı sembolize eden ve kılıç tutan bir kadını figürü, heykelin doğu tarafında Sorbonne’u (Fransa’da yer alan ve Dünyanın en eski üniversitelerinden biri) temsil eden, 1. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında Sırp gençlerine yönelik eğitim yardımı yapan çocukların yer aldığı bir kadın figürü ve heykelin batı tarafında (fotoğrafta da yer alan) 1. Dünya Savaşı’ndaki Fransız ve Sırp askerlerini sembolize eden savaşçılar figürü yer almaktadır. Ayrıca heykelin arka kısmında Sırpça olarak yazan ve Türkçeye şu şekilde çevrilebilecek “Fransa’yı bizi sevdiği gibi seviyoruz 1914-1918” yazısı yeralmaktadır.

Cumhuriyet Meydanı, Mihailo Obrenovic Heykeli ve Sırbistan Ulusal Müzesi

Fotoğrafı çektiğim nokta, şehrin simge yapılarıyla çevrili Cumhuriyet Meydanı. Karşımda Mihailo Obrenovic heykeli, arkasında ise Sırbistan Ulusal Müzesi yer almakta.

Cumhuriyet Meydanı, Mihailo Obrenovic Heykeli ve Ulusal Müze

Kısa notlar aşağıda yer almaktadır.

📍Cumhuriyet Meydanı
📌Meydanın bulunduğu yerde, Sırp yönetimi 1866 yılında Stambol Gate yani İstanbul Kapısı’nı yıktı ve 1869 yılında Ulusal Tiyatro binasını inşa etti.
📌Meydan ve 30 yıldan fazla süredir duran tek büyük bina olan Ulusal Tiyatro çevresinde Mihailo Obrenovic heykeli ile bina sayısı artmaya başladı ve meydan günümüzdeki halini almaya başladı.
📌İstanbul Kapısı demişken, 18. yüzyılın başlarında Avusturyalılar tarafından inşa edilen kapı, karşımdaki heykel ile fotoğrafta gözükmeyen ve sağ tarafımda kalan Ulusal Tiyatro arasındaydı.
📌Zamanında şehrin en büyük ve en güzel kapısı olan İstanbul Kapısı, Osmanlı idaresindeyken isyancı Sırpların kazığa oturtularak idam edilmesinden dolayı Sırplar tarafından güzel olaylarla hatırlanmaz.
📌Ayrıca ek bir bilgi vermek gerekirse kapıdan geçen yol İstanbul’a yöneldiğinden dolayı adı İstanbul Kapısı oldu.

📍Mihailo Obrenovic Heykeli
📌Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan Mihailo Obrenovic heykeli İtalyan heykeltıraş Enrico Pazzi tarafından 1882 yılında yapıldı.
📌Heykel, Obronovic’e ve Sırbistan’ın Türklerden kurtarılmasına adandı.
📌Anıtın kaidesinde Sırp tarihine ait bazı sahneler ve Türklerden en son alınan şehirlerin isimleri yer almakta.
📌Sırp tarihinde iki kez başa geçen Mihailo Obrenovic’in amacı Türkleri ülkelerinden atmaktı. Rusya ve Avusturya desteğini arkasına alan Obrenovic, 1862 ve 1867 yıllarında diplomatik bir zaferle Türklerin birkaç Sırp şehrinden çekilmesini sağladı.
📌Türklerle beklenen bir savaşın hazırlıklarını tamamlayan Mihailo Obrenovic, tarihler 10 Haziran 1968’i gösterdiğinde Kosutnjak parkında yürürken bir suikaste kurban gitti.

📍Ulusal Müze
📌10 Mayıs 1844 yılında inşa edilen Ulusal Müze ve içeriği günümüze kadar önemli ölçüde değişmiştir.
📌Ulusal Müze’nin kurulmasının amacı, Sırbistan’ın ve çevresinin karmaşık kültürel mirasının korunması, yorumlanması ve tanıtılması olmuştur.
📌Günümüzde 400.000’den fazla arkeolojik ve tarihsel nesneye ev sahipliği yapan müze 2003 yılında restorasyon amacıyla kısmen kapılarını kapattı.
📌2015’in Şubat ayına kadar binanın sağlam bölümlerinde küçük çapta sergiler düzenlense de müzenin ciddi yenileme çalışmaları 2015’in sonlarında başladı.
📌28 Haziran 2018 tarihine geldiğimize, müzenin restorasyon çalışmaları tamamlanıp tekrar açılışı yapıldı.

Aziz Mark Kilisesi

Parlamento yakınlarında ki Taş Meydan Parkı içerisinde bulunan Sırp – Bizans mimarisine sahip Aziz Mark Kilisesi.

Aziz Mark Kilisesi

📌Kilisenin çok yakınında mezarlığın içerisinde bir kilise daha vardı. Ancak şehrin hızlı büyümesi ve bölge sakinlerinin sayısının artması nedeniyle, daha büyük bir kilisenin inşa edilmesi gerekli hale geldi.
📌Ahşaptan yapılan eski kilise 1941 tarihindeki Alman bombalaması sırasında zarar gördü ve zarar gören kilisenin geri kalanı 1942 yılında tamamen temizlendi.
📌Kutsal Havari ve Evanjelist Mark’a adanan kilisenin inşaatı 1931 yılında başlayıp 1940 yılında tamamlandı.
📌Kilisenin planı Belgrad Üniversitesi Mimarlık Fakültesi profesörleri olan iki kardeş Petar ve Branko Krstic tarafından 1930 yılında çizildi.
📌Kilise planı çizilirken Kosova’daki Graçaniça Manastırı model olarak kullanıldı.
📌Kilisenin inşaatı 1941 yılında tamamlansa da dini törenlere açılması İkinci Dünya Savaşı nedeniyle 1948 yılını buldu.

Nikola Tesla Müzesi

Sırbistan denildiğinde aklınıza 10 Temmuz 1856 doğumlu Nikola Tesla geliyor mu? Hatta Nikola Tesla’nın kim olduğunu biliyor musunuz? Kendisinin elektriğin babası olduğunu ve kablosuz cihazların gerçek mucidi olduğunu bilmenizi istiyorum. Tabii icat olarak kablosuz cihazlarla sınırlandırmayın. Nikola Tesla hakkında bir yazıyı sayfamda paylaşacağım.

Web Sitesi: Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla Müzesi

Müze hakkında biraz bilgi vereceğim. Yugoslav Anayasası’nın 80. maddesinin 2. paragrafına dayanarak ve Hükümet Bilim ve Kültür Konseyi’nin önerisi üzerine Yugoslav Hükümeti, 5 Aralık 1952’de Nikola Tesla Müzesi’nin kurulmasına karar verdi. 20 Ekim 1955 tarihinde ziyarete açılan müze Yugoslavya’nın ilk teknik müzesiydi. Ancak Nikola Tesla Müzesi’nin müzecilik çalışmaları, müze tarafından teslim alınan vazonun sergilenmeye başlandığı 1957 yılı başlamış gibi görülebilir. Nikola Tesla’nın orijinal ve kişisel mirasını koruyan tek müzedir. Müzede Nikola Tesla’ya ait olan olağanüstü değerli koleksiyonlar:

  • 160.000’den fazla orijinal belge
  • 2.000’den fazla kitap ve süreli yayın
  • 1.200’den fazla tarihi ve teknik sergi
  • Orijinal teknik ögeler, aletler ve cihazlara ait 1.500’den fazla fotoğraf ve cam fotoğraf plakaları
  • 1.000’den fazla plan ve çizim.

Müzeyi ziyaretinizde görebileceğiniz Tesla’ya ait arşivler Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından 2003 yılında Dünya Belleği Kütüğü’ne (Memory of the World Register) eklendi. Ölümünden sonra naaşı yakılan Nikola Tesla’nın külleri, müzede bir altın küre içerisinde sergilenmektedir.

Yılda 150.000’den fazla ziyaretçiyi ağırlayan bu hazine niteliğindeki müzeyi, pazartesi günleri 10.00 – 18.00 saatleri arasında, salıdan pazar gününe kadar ise 10.00 – 20.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Biletler gişeden nakit ve sadece Dinar ödeyerek satın alınmaktadır, farklı bir para birimiyle, kredi kartıyla veya çevrimiçi bilet alımı bulunmamaktadır. 10 kişi ve üzeri bir grup iseniz çevrimiçi rezervasyon yapabiliyorsunuz.

Günde bir veya iki kez Sırpça, diğer saatlerde ise İngilizce anlatımla tur yapılmakta. Turlar saat başı ve her seferinde maksimum 60 kişi ile yapılıyor. İngilizce tur ücreti 800 RSD iken, Sırpça tur ücreti ise 400 RSD. Turun ilk kısmında 15 dakikalık bir video oynatılmakta. Eğer Türk sayısı çoğunluktaysa, video gösterimi Türkçe altyazı ile yapılmakta.

Aziz Sava Katedrali

Katedral çok önemli bir yerde inşa edilmiştir. Osmanlılar 1595 yılında isyancı halkın direncini kırmak üzere Aziz Sava’nın kutsal emanetlerini halkın önünde yakmıştır. Balkanların ve Sırbistan’ın en büyük kilisesi olan Aziz Sava Katedrali, kutsal emanetlerin yakıldığı yerde inşa edilmiştir. Dünyanın en büyük Ortodoks kiliselerinden birisi olan Aziz Sava Katedrali ikinci en büyük kilisedir ve birincisi Rusya’nın Saint Petersburg kentindedir.

Aziz Sava Katedrali İçerisi

Ne Yenir? Ne İçilir?

Belgrad’ta birbirinden güzel restoranlar bulunmakta ve deneyimlediklerimi sizlerle paylaşıyorum. Sırbistan’ın et ağırlık bir zengin bir mutfağı olduğunu belirteyim.

Walter

Yemek hakkında fazla bilgi veremeyeceğim, ancak Sırbistan’da Cevapi (Ćevapi) veya Cevapcici (Ćevapčići) meşhur. Bunun için Belgrad’ta Walter adlı restoranı önereceğim. Yedi tane şubesi olan Walter’ın bütün şubeleri birbirinden iyidir ama hostel sahibim Strahinjića Bana 57 adresindeki şubesinin bir numaralı olduğunu söyledi. Tüm şubelerinin adreslerine buradan ulaşabilir, size önerdiğim şubenin haritadaki yerini ve menüsünü aşağıda görebilirsiniz. Ekmek arasında tercihinize bağlı olarak 5 veya 10 köfte olarak geliyor. Buna kaymak ekletebiliyorsunuz. Ben yanında patates kızartması da istedim. Alkol kullanıyorsanız Jelen adında yerel biraları mevcut.

Walter’ın yemek ve içecek menüsü aşağıda yer almaktadır.

Walter’da kablosuz ağdan (WiFi) yararlanmak isterseniz parola: vazduhtrepti

Zavicaj Restoran

Eğer gerçek, otantik Sırp yemeklerini denemek istiyorsanız, Zavičaj adındaki restoranı önerebilirim. Ancak, porsiyonlar büyük olduğundan açlık durumunuza göre sipariş vermenizde fayda var.

Zavicaj Restoran

Bucko Pizza

Pizza yemek isterseniz Bucko Pizza’yı öneririm. Kaldığım hostelin çaprazındaydı. 1-2 dilim de olsa mutlaka yiyin. Çalışan, pizzayı etli isteyip istemediğinizi sormakta. Domuz eti tüketmeyen biriyseniz, etsiz pizza tercih etmelisiniz.

Giovanni’s Pizzeria

Giovanni’s Pizzeria’nın pizzaları mükemmel desem yanılmam. Mükemmel bir pizza deneyimi yaşamak, ardından damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakan tiramisu keyfi yaşamak istiyorsanız, Giovanni’s Pizzeria tam da aradığınız yer. Özellikle denemenizi tavsiye ettiğim tiramisunun tadı damağınızda kalacak. Ayrıca domates çorbaları da kesinlikle çok iyi.

Haftanın yedi günü boyunca 11:00 – 23:00 saaatleri arasında açık olan Giovanni’s Pizzeria’nın yemek, içecek ve tatlı menüsünü aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Giovanni’s Pizzeria hayvan dostu bir restoran. Evcil hayvanınız varsa restorana sorunsuzca girebilirsiniz, endişelenmenize gerek yok. Evcil dostunuzla keyifli bir zaman geçirmek istiyorsanız, Giovanni’s Pizzeria’da sorun yaşamazsınız.

Mama Restaurant Belgrade

Muhteşem bir manzara eşliğinde yemek yemek, çocuklarınız için eğlenceli bir oyun alanı ve lezzetli yemekler arıyorsanız, Mama Restaurant size göre. Gün batımı sırasında terasta oturmak, adeta bir tablo içinde bulunma hissiyatını yaşatıyor. Tecrübe etmenizi isterim.

Yemekleri ve içecekleri lezzetli. Vejetaryen misafirler için özel olarak hazırlanan seçeneklerin bulunması da büyük bir avantaj. Ancak, tatlı bir huzur içinde geçen bu deneyimde bazen garsonların hızı konusunda ufak aksamalar yaşanabiliyor. Bu durumu göz önünde bulundurarak sabırlı olmanızda fayda var. Ayrıca internet siteleri üzerinden önceden rezervasyon yaptırırsanız iyi olur.

Salon 1905

Michelin 2023 rehberinde önerilen Salon 1905, Geozavod binasında yer almakta. Olağanüstü bir mekanda yemek yemek istiyorsanız Salon 1905 size göre. Üç, beş ve yedi çeşit yemekten oluşan menüleri mevcut. Menüleri şarap ile eşleştirdiğinizde mükemmel olmaktadır. Ancak porsiyonlar biraz küçük ve fiyatlar biraz yüksek, uyarmadı demeyin.

Salon 1905

Cafe & Factory

Kahve odaklı olmak üzere alkollü ve alkolsüz içecekleri bulunan Cafe&Factory her zevke uygun bir şeyler sunan, canlı ve hareketli bir mekan. Güzel bir atmosfere sahip Cafe&Factory, Belgrad’ta 12 adet şubeye sahip. Hatta güzel bir gezinti sonrası dinlenmek isterseniz Kalemegdan’a yakın 6 numaralı şube size göre. Geniş bir kahve yelpazesine sahip Cafe&Factory’de her yerde bulamayacağınız İspanya kökenli Cortado kahvesini içmenizi tavsiye ederim. Ayrıca eviniz için kavrulmuş paket kahve de satın alabilirsiniz.

Ek Bilgi

Knez Mihailova Caddesi’nde dolaşırken karşınıza çıkacak olan seyyar satıcılar, sıcak şarap keyfini sünger bardaklarda sunuyorlar. 400 RSD ödeyerek bu lezzeti deneyimleyebilir ve Belgrad’ın sokaklarında gezinirken soğuk havalarda içinizi ısıtabilirsiniz. Belgrad’ta geleneksel yemeklerinden sarma da meşhur ancak yaz mevsiminde yemiyorlar.

Elektronik Alışverişi

Sırbistan’da iPhone ne kadar? Elektronik alışverişi denilince akla ilk olarak Apple ve hatta iPhone modeli akla geliyor. Apple’ın Premium Partner’i olan iStyle mazağasından Apple ürünlerini satın alabilir ve vergi iadesinden yararlanabilirsiniz. Örnek olarak Mavi Titanyum rengindeki iPhone 15 Pro Max’in 512 GB depolamalı modeline baktığımızda Türkiye’de 91.499 Lira’ya satılırken Sırbistan’da 211.900 Dinar’a yani 58.869 Lira’ya satılmakta. Bununla beraber %14 vergi iadesi de bulunmakta. Dolayısıyla, 50.627 Lira’ya denk gelmekte. 4 Ocak 2024 tarihi itibariyle 31.692 Lira olan IMEI kayıt ücretini de ekleseniz bile telefon Türkiye fiyatına göre daha ucuza denk gelmektedir.

Spor Salonu

Bir süre veya kalıcı olarak Belgrad’ta konaklayacak ve spor yapan biriyeniz Tuna ve Sava nehirleri birleşiminde yer alan Sky Experience spor salonunu öneririm. Technogym’in yeni nesil ekipmanlarıyla birlikte nefes kesen bir manzaraya karşı sporunuzu yapabilirsiniz. İnternet siteleri üzerinden kayıt olursanız ücretsiz olarak üç günlük deneme fırsatı vermesiyle üç gün boyunca spor aletlerini kullanabilir, saunadan yararlanabilirsiniz.

Belgrad’tan Başka Bir Ülkeye veya Şehre Nasıl Geçilir?

Otobüs ile

Siz de Sırbistan’ın başka bir şehrine veya Sırbistan’dan başka bir ülkeye otobüs ile geçecekseniz buradan ulaşabileceğiniz otobüs terminalinin internet sitesi üzerinden “State” bölümünden gitmek istediğiniz ülkeyi “(from Belgrade) to” bölümünden ise gitmek istediğiniz şehrin ilk iki harfini yazıp seçerek sefer bilgilerine ulaşabilirsiniz. Sefer bilgilerine ulaştıktan sonra “Departure Station” bölümünün “Beograd” olmasına dikkat edin. Ayrıca “Itinerer” seçeneği ile otobüsün geçeceği şehirleri görebilirsiniz.

İnternet sitesi sadece bilgi amaçlı olup online olarak bilet alımı yapılamamaktadır. Bilet alabilmek için Ana Otobüs Terminali’ne gitmeniz gerekmektedir. Biletinizi yolculuktan bir gün önce alırsanız içiniz rahat eder. Bilet aldığınızda görevli biletle birlikte size jeton veriyor, vermezse mutlaka alın. Çünkü otobüs peronlarının olduğu bölüme geçmeniz için o jetona ihtiyacınız var.

Belgrad’tan farklı ülkelere buradan sayfasına ulaşabileceğiniz FlixBus ile geçebilirsiniz. FlixBus indirim kodu için lütfen ISIC kart ile ilgili yazımın son paragrafını inceleyin.

Tren ile

Tren ile başka ülkeye veya şehre geçmek istiyorsanız Sırbistan Demiryolları’nı işleten “Srbija Voz” JSC sayfasına buradan ulaşarak bulunduğunuz şehri ve gitmek istediğiniz şehri seçip tren hareket saatlerine ulaşabilirsiniz.

Belgrad Merkez Tren Garı

Ana Otobüs Terminali yanındaki ve 1884 yılından beri hizmet veren Belgrad Ana Tren Garı 1 Temmuz 2018 tarihinde resmi olarak kapandı. Belgrad Merkezine uzak olan yeni bir tren garı inşa edildi ve 26 Ocak 2016 tarihinde resmi olarak açılışı gerçekleştirildi. Belgrad Merkez Tren Garı’na ulaşmak için Nemanjina Bulvarı üzerinde yer alan Kneza Miloša durağından 36 numaralı otobüse binebilirsiniz.

Transfer Hizmeti ile

Gea Tours, Taxi Travel gibi şirketlerin dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Bu şirketler, sizi istediğiniz yerden alıp istediğiniz adrese bırakmaktadır. Siteleri üzerinden form dolduruyorsunuz, size e-posta ile dönüş yapıyorlar. Sitelerine ulaşmak için:

Gea Tours ile yolculuk: Web Sitesi
Taxi Travel ile yolculuk: Web Sitesi

Bunlar dışında BlaBlaCar veya araç kiralama yöntemiyle de gidebilirsiniz.

Ayrıca Sırbistan’dan Bosna Hersek’e geçmek istiyorsanız lütfen yazının son paragraflarında yer alan “Sırbistan’dan Bosna Hersek’e Nasıl Gidilir?” başlığını mutlaka okuyun. Önemli bir bilgi olduğunu düşünüyorum.

Belgrad’tan Novi Sad’a Nasıl Gidilir?

Festival için Novi Sad’e geçmem gerekiyordu ve bunun için Ana Otobüs Terminali’nden otobüsle gitmeyi tercih ettim. Her 15-20 dakikada bir otobüs kalkıyor. Bunun dışında trenle de gidebilirsiniz. Trenler, Belgrad Merkez Tren Garı’ndan hareket ediyor.

Festival zamanı olduğu için midir bilmem ancak 650 Dinar’a bilet aldım ve gişe memuru peronların olduğu bölüme geçebilmek için kullanmam amacıyla bir de jeton verdi. Bilette Време yazan hareket saati, Перон yazan peron numarası, Седиште yazan koltuk numarası. Koltuk numarasının önemi yok, otobüste istediğiniz yere oturabiliyorsunuz. Yolculuk bir – bir buçuk saat sürüyor.

Belgrad-Novi Sad Otobüs Bileti

Novi Sad’a tren ile gitmek isterseniz, ilk tren sabah saat 04.48’te, son tren ise akşam 23.40’ta hareket ediyor. Yolculuk en kısa 35 dakika en uzun ise 1 saat sürüyor. Trenlerden Inter City olanı 573 Dinar, diğerleri ise yolculuk süresine bağlı olarak 373 ve 430 Dinar olarak değişmektedir. Buradaki adresten zaman çizelgesine ulaşabilirsiniz. Siteye girdiğinizde sol taraftan “From (OD)” kısmını “Beograd Centar”, “To (DO)” kısmını “Novi Sad” seçip “Search (Trazi)” butonuna tıklamanız yeterli. Açılacak tabloda “Details” butonuna tıklarsanız güzergahı görebilirsiniz. Novi Sad’a günde 30 sefer bulunmaktadır ve gün ortasındaki bazı seferleri ekledim. Diğer tren seferlerine ve en güncel bilgilere yukarıda vermiş olduğum adresten öğrenebilirsiniz.

Ayrıca biletleri tren garında bulunan bilet gişesinden, İngilizce dil destekli kiosklardan veya Srbijavoz sitesi üzerinden satın alabilirsiniz. Tren garına ulaşmak için buraya tıklayın.

Tren NumarasıKalkış SaatiVarış SaatiYolculuk Süresi
54611:0011:360:36
54812:0012:360:36
241012:1513:120:57
55013:0013:360:36
241213:1514:120:57
55214:0014:360:36
55415:0015:360:36
241415:1516:120:57
Belgrad-Novi Sad Tren Hareket Saatleri

Sırbistan’dan Bosna Hersek’e Nasıl Gidilir?

Novi Sad’tan Belgrad’a geldiğimde Bosna Hersek için otobüs bileti aldıktan sonra hostele geldim ve yolculuk uzun süreceği için Kral Alexander Bulvarı üzerinde yer alan ve hostelime yakın olan Idea markete gidip atıştırmalıklar aldım, market dönüşünde ise Bucko Pizza’da iki dilim pizza yedim.

Gea Tours, Taxi Travel gibi şirketlerin dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Bu şirketler, sizi istediğiniz yerden alıp istediğiniz adrese bırakmaktadır. Siteleri üzerinden form dolduruyorsunuz, size e-posta ile dönüş yapıyorlar. Sitelerine ulaşmak için:

Gea Tours ile yolculuk ücreti kişi başı tek yön 20 Euro: Web Sitesi
Taxi Travel ile yolculuk ücreti kişi başı tek yön 25 Euro: Web Sitesi

Yukarıda yer alan “Belgrad’tan Başka Bir Ülkeye veya Şehre Nasıl Geçilir?” başlığında birkaç bilgi daha var. Ancak benim gibi siz de otobüs tercih edebilirsiniz. Belgrad’a geldiğimde Ana Otobüs Terminali’nden ertesi gün Bosna Hersek’e gitmek için sabah 6.15 arabasına bilet aldım. Biletle beraber jetonu almayı unutmayın. Bilet alırken öğrenci olduğunuzu belirtirseniz biletinizi 250 Dinar (yaklaşık 2.10 Euro) indirimli alıyorsunuz.

Hizmet bedeli eklenmeden 2.340 Dinar tutan bilete öğrenci olduğum için %17.95 indirim uygulandı. 170 Dinar hizmet bedeliyle beraber bileti 2.090 Dinar’a (yaklaşık 17.70 Euro) aldım.

Bosna Hersek’te iki tane otobüs terminali bulunmaktadır. Biri Put života 8, 71000 Saraybosna adresinde bulunan Ana Otobüs Terminali, diğeri ise özerk Sırp Cumhuriyeti bölgesindeki Srpskih vladara 2, 71123 Lukavica (Istočno Sarajevo) adresinde bulunan Doğu Saraybosna Otobüs Terminali’dir. Sırbistan’dan Saraybosna Ana Otobüs Terminali’ne günde sadece bir sefer saat 16.00’da bulunmaktadır, Doğu Saraybosna Otobüs Terminali’ne ise 5 tane sefer bulunmaktadır. Sefer bilgilerine buradan ve aşağıdan ulaşabilirsiniz. İnternet sitesinden Saraybosna Otobüs Terminali’ne gitmek için State kısmını Bosnia and Herzegovina, (from Belgrade) to kısmını Sarejevo seçmeniz gerekmektedir. Doğu Saraybosna Otobüs Terminali’ne gitmek istiyorsanız State kısmını Serbian Republic, (from Belgrade) to kısmını Istočno Sarajevo seçmeniz gerekmektedir.

Ek Bilgi: Bosna Hersek Havalimanı’na gitmek istiyorsanız Istočno Sarajevo otobüs terminali yürüyüş mesafesinde.

Sırbistan-Bosna Hersek Otobüs Hareket Saatleri

Bir bilgi vermek istiyorum, dağlık olduğu için Sırbistan ve Bosna Hersek arasında demir yolu ulaşımı bulunmamaktadır.

Bosna Hersek’e Yolculuk Günü

Hostelimden ayrılırken bir teşekkür notu yazıp masaya bıraktım. Ana Otobüs Terminali’ne geldiğimde peronların olduğu bölüme geçtim. Saat 6.10 oldu hala otobüs ortalıkta yok. Telaş etmeyin, o otobüs gelir. Otobüsün alt kısmına bagaj verecekseniz şoför 1 Euro istiyor. Eğer şoföre vereceğiniz para 1 Euro değilde daha üstü bir miktar ise size Konvertible Mark (Bosna Hersek para birimi) isteyip istemediğinizi soruyor. Mark olarak almak Bosna Hersek’te işinize yarayacaktır.

Bu arada Belgrad Ana Otobüs Terminali’nin girişinde döviz büroları mevcut. Az bir miktar da olsa Euro-Mark veya Dinar-Mark dönüşümü yapabilirsiniz.

Otobüs 6.15’te hareket etti ve yolculuk boyunca 20 ve 10 dakika olmak üzere iki uzun ara verdi. Diğer duraklamalar yolcu indirip bindirme ve pasaport kontrol amacıyla gerçekleşti. En sonunda tam saat 13.30’da Doğu Saraybosna Otobüs Terminaline vardık. Yolculuk 7 saat 15 dakika sürdü. Yolculuğa ait küçük bilgiler aşağıda.

Otobüs şoförü takım elbiseli kravatlı biriydi, ancak aracı kullanırken emniyet kemeri takmıyor. Bunun dışında kapı kapanmadan kesinlikle otobüsü hareket ettirmiyor.

7.45’te 20 dakikalık ara verdi. 9.18’de Sırbistan sınır kapısında pasaport kontrole girdik. Otobüsten inmedik, polis otobüse gelip pasaportları ve kimlikleri kendisi topladı. Sınır kapısından geçip Bosna Hersek sınır kapısına ilerledik ve burada da pasaport kontrole 9.31’de girdik. Yine aynı şekilde polis otobüse gelip pasaportları ve kimlikleri topladı. Arka sırada başka bir ülkenin vatandaşı iki kişi oturuyordu. Onların çantalarını kontrol etti. Buradan geçtikten sonra araç kontrolü oluyor. Polis otobüsün bagaj kısmına bakıyor. Artık Bosna’dayız. Saat 11.24’te 10 dakikalık arayı veriyoruz ve otobüs benzin alıyor. 13.30’da Doğu Saraybosna Otobüs Terminali’ne varıyoruz. Yolculuk yorucuydu ancak manzara çok güzel olduğunu söyleyebilirim. Önümde Boşnak bir teyze vardı. Sırbistan’da yaşadığından Bosna Hersek’e kardeşlerinin yanına gittiğinden Romanya’da bir evi olduğundan, kendisinin ve çocuklarının mesleklerinden konuştuk. Buna ek olarak Türk dizilerine bayıldığını da söyledi.

Photo Credit: saebaryo

BİR CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz