Novi Sad Gezi Rehberi

2
1309

Sırbistan’da Voyvodina bölgesinin başkenti ve Exit Festival’in düzenlendiği şehir olan Novi Sad hakkında bazı bilgiler vereceğim.

Belgrad ile ilgili yazımda belirttiğim üzere 2018, 2019 ve 2021 yılında Novi Sad’a Exit Festival amacıyla geldim. Festival alanından sabaha karşı konaklama yerine gelip uyusam da kısa gezintiler yapıyordum. Bu arada Exit Festival ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Belgrad’a geldiyseniz Novi Sad’ı da görmenizi öneriyorum. Maksimum iki gün bu şehir için yeterli. Novi Sad’ta otobüs terminali ve tren garı yan yana, dolayısıyla buralardan merkeze yürüyerek gitmek 25-30 dakika sürüyor.

Belgrad’tan Novi Sad’a Nasıl Gidilir?

Belgrad’tan Novi Sad’a geçmem gerekiyordu ve bunun için Ana Otobüs Terminali’nden otobüsle gitmeyi tercih ettim. Her 15-20 dakikada bir otobüs kalkıyor. Bunun dışında trenle de gidebilirsiniz. Trenler, Belgrad Merkez Tren Garı’ndan hareket ediyor.

Festival zamanı olduğu için midir bilmem ancak 650 Dinar’a (yaklaşık 5.50 Euro) bilet aldım. Görevli biletle birlikte size jeton veriyor, vermezse mutlaka alın. Çünkü otobüs peronlarının olduğu bölüme geçmeniz için o jetona ihtiyacınız var. Bilette Време yazan hareket saati, Перон yazan peron numarası, Седиште yazan koltuk numarası. Koltuk numarasının önemi yok, otobüste istediğiniz yere oturabiliyorsunuz. Yolculuk bir – bir buçuk saat sürüyor.

Belgrad-Novi Sad Otobüs Bileti

Novi Sad’a tren ile gitmek isterseniz, Belgrad – Budapeşte hızlı tren hattı projesinin Belgrad – Novi Sad etabının yenileme çalışmalarının Mart 2022’de tamamlanmasıyla artık en fazla bir saatte hatta çok daha kısa sürede Novi Sad’a ulaşmanız mümkün.

Belgrad’tan ilk tren sabah saat 5.55’te, son tren ise akşam 22.20’de hareket ediyor.  Buradaki adresten zaman çizelgesine ulaşabilirsiniz. Siteye girdiğinizde sol taraftan “From” kısmını “Beograd Centar”, “To” kısmını “Novi Sad” seçip “Search” butonuna tıklamanız yeterli. Açılacak tabloda “Details” butonuna tıklarsanız güzergahı görebilirsiniz.

Konaklama

Novi Sad’ta konaklamamı Booking.com üzerinden ayarladım. Festival zamanı bütün konaklama türleri acayip bir şekilde pahalılaşıyor.

Rezervasyon yaptıktan sonra çıktı almayı unutmayın. Konaklamalarımı ayarlarken hem puanını hem de konumunu dikkate aldım. Bir de açıkçası festival alanında yorulacağımdan gidiş gelişlerde fazla yorulmak istemedim. 🙂

Hostel Önerisi

2018 yılında Novi Sad’ta kaldığım hostelin adı Downtown Hostel. Konum olarak çok iyi bir yerde, Özgürlük Meydanı’nda. Ancak Novi Sad’a gelmeden önce hostel sorumlusundan tesisat sistemindeki bir sorundan dolayı başka bir yer ayarladıklarını belirten bir mesaj aldım.

Novi Sad’a geldiğimde otobüs terminalinden yeni ayarlanan konaklama binasına yürüyerek gittim. Ayarladıkları yer bir okul yurduydu. Girişteki güvenlikler İngilizce bilmiyordu, hostelin burasının olmadığını beden diliyle anlatmaya çalıştılar. Ben de bana mesaj atan ilk hostelime gittim, durumu anlattım. Özür dilediler, ayarlamışlar ama güvenliğin haberi yok. Tekrar yeni ayarladıkları yere gittim. Bu sefer kapıda ilk hostelimden bir görevli duruyordu ve giriş işlemlerimi bu görevliyle hallettim. İçeri girebilmek için bileklik takmak ve çıkarken anahtar teslim etmek zorundasınız. Herhalde yurtta ben ve oda arkadaşlarım dışında herkes Sırptı. Birkaç Sırp büyük hoparlör getirmiş ve dışarıda güzel şarkılar çalıyorlardı, Sırplar eğlenmesini biliyor. 🙂 Ben festival için geç çıktığım ve yurda erken döndüğüm için anahtar işlemlerini ben hallediyordum. Oda numaramı, teşekkür etmeyi ve birkaç şeyi Sırpça olarak öğrendim. Hatta güvenlikler bana soyadımla sesleniyorlardı.

Downtown Hostel’de konaklamamı on iki kişilik yatakhanede bir yatak şeklinde ayarlasam da yeni konaklama yerinde üç kişilik odada kaldık.

Novi Sad’ta Ayarladığım Hostelin Harita Üzerindeki Konumu

Ek Bilgi: Uluslarası öğrenci kimlik kartı yani ISIC kartınız var ise ISIC kart bilgileriniz ile HostelWorld‘e üye olduğunuz takdirde 5 Dolar kredi vermektedir.

Otel Önerisi

2019 yılında kaldığımız 3 yıldızlı otel Hotel Putnik, konum olarak Özgürlük Meydanı’nda. Kahvaltısının zengin ve yataklarının konforlu olduğunu söyleyebilirim.

2021 yılında kaldığımız 4 yıldızlı otel Garni Hotel Planeta Inn ile meydandan biraz uzaklaşıyoruz. Arkadaşımla birbirimize bakıp burada otel mi varmış dediğimizi hatırlıyorum. Otelin yanında bir de pazar kuruluyor.

Otel çalışanlarının gayet yardım sever olduğunu belirteyim. Novi Sad’tan Karadağ’a geçeceğimiz için ülkeler arası covid-19 testi veya PCR testi zorunluluklarından dolayı soru işaretimiz vardı. İnternetten net bilgi öğrenemediğimizden direkt Covid-19 testi yaptıracaktık ve fiyatı da oldukça pahalıydı. Sonrasında otel görevlilerinin bilgilendirmesiyle PCR testinin geçerli olduğunu öğrendik ve testi çok daha ucuza halletik.

Mobil Operatör

Sırbistan’da mts, Yettel ve Vip Mobile olmak üzere üç farklı mobil operatör bulunmakta ve bunların hepsinin turistlere özel paketleri mevcut. Ben Yettel (eski adı Telenor) operatör şirketine ait sim kartı aldım. Bunu ister Telenor yazılı iletişim merkezlerinden isterseniz de Moj Kiosk yazılı büfelerden alabilirsiniz. Bulmanız zor değil, hemen hemen her yerde büfe mevcut. Ben 300 Dinar’a aldım, Moj Telenor adlı uygulamasını telefonuma indirdim. +381 olmadan numaranızı yazın ve Pošalji Sms Kod’a dokunun, telefonunuza kod gelecek. Onu “Unesi kod” alanına yazıp etkinleştirme yapın. Uygulamayı açınca 10 GB ve 10000 Dakika göreceksiniz. Onu etkinleştirince 7 gün boyunca yararlanabileceğiniz 10GB ve 10000 Dakika sizin olacak. İnternetimiz varsa her şey mümkün değil mi? Ayrıca Telenor, seçeceğiniz iki adet uygulamaya ek olarak 10’ar GB internet veriyor. Bu uygulamalar WhatsApp, Instagram, Facebook, Twitter ve Viber’dır. Uygulama içerisinden bu sohbet uygulamalarından iki tanesini seçmeniz yeterli.

Yettel SRB
Yettel SRB
Developer: Yettel Serbia
Price: Free
‎Yettel SRB
‎Yettel SRB
Price: Free

Market Alışverişi

Sırbistan’da Idea ve Shop&Go adlı marketler var. Bunlar oldukça ucuz, hatta Idea adlı marketler daha ucuz. Markette Türk markalarını da görmeniz mümkün. Market dışında pazarlar da mevcut. Kaldığım yere yakın bir pazar kuruluyordu, her ne kadar ismi Fish Market yani Balık Marketi olarak geçse de içecekler, süt ürünleri, sebzeler, meyveler, kıyafetler, el yapımı eşyalar ve hediyelik eşyalar da satılmaktadır.

Aşağıda konumunu belirttiğim pazar dışında Novi Sad’ın farklı yerlerine pazarlar kurulmaktadır. Bu pazarlara buradan ulaşabilirsiniz. Sayfaya girince sağ taraftan “Pijace” başlığı altından seçim yapabilirsiniz.

Gezilecek Yerler

Petrovaradin Kalesi

Çok gariptir ki Exit Festival’in düzenlendiği Petrovaradin Kalesi’ne ait hiçbir foto çekmemişim.

Petrovaradin Kalesi

Photo Credit: Ted McGrath

Petrovaradin Kalesi, Napolyon’un fetihleri sırasında hazinelerini buraya saklayan Avusturyalı hükümdarların önemli bir askeri kalesiydi. Günümüzde ise kentin sanat merkezi, Exit festivaline ev sahipliği yapan ve gizli geçitlerinin dünyanın dört bir yanından insanların keşfettiği yer.

Avrupalı ​​soylular Petrovaradin kalesini inşa ettiğinde, 300 yıl sonra askerlerin yerine dünyanın dört bir yanından insanların, müzik ve parti hayranlarının bir araya geleceği bir yer olduğunu kesinlikle akıllarına getirmediler. Güçlü askeri kale, Avrupa’nın en büyük müzik festivallerinden biri olan Exit için müzik kalesine ve Avrupa’daki en büyük sanat kolonisine dönüştürüldü.

Avrupa’nın en büyük ikinci kalesi olan Tuna’nın sağ yakasında yer alan görkemli kalenin sayısız ustası vardı. Kale önce 1526 yılında Osmanlılar tarafından ele geçirildi ve 161 yıllık hakimiyetten sonra da yani 1687’de Avusturyalılar tarafından ele geçirildi. Avusturya’nın Habsburg hanedanlığındaki Kutsal Roma İmparatoru Leopold I sayesinde 1707 yılında tam 77 yıl sürecek kalenin yeniden inşası ve güçlendirme çalışmaları başladı. Bu nedenle, 18. yüzyıl Avusturya’sının mimari örneğini yansıtır.

Bir efsaneye göre Petrovaradin Kalesinin adı “inanç kadar güçlü bir kayanın üzerindeki bir şehir” anlamına gelen üç kelimeden oluşur. Ayrıca, kalenin Habsburg hanedanlığı için sahip olduğu stratejik konumu ve önemi nedeniyle, “Tuna’daki Cebelitarık” olarak adlandırılmıştır.

Meryem’in Adı Kilisesi

Meryem’in Adı Kilisesi, Özgürlük Meydanı’nda yer almakta. Tabii Özgürlük Meydanı yerine ana meydan isminin kullanılması daha yaygındır.

Meryem’in Adı Kilisesi

Fotoğrafta gördüğünüz kilisenin ilk hali, 18. Yüzyılın başlarında Novi Sad şehrinde inşa edilen ilk Katolik Kilisesi olma özelliği taşımakta. Yine kilisenin ilk hali 1742 yılında yıkıldı ve yine aynı yıl yeni bir kilise inşa edildi. İnşa edilen ikinci kilise 1848-1849 devrimi sırasında Macar ordusunun 12 Haziran 1849 tarihinde yapmış olduğu şehir bombalamasında zarar gördü.

Devrimden sonra yapılan yenileme çalışmalarında orijinal kule yeniden inşa edilmedi ve bu durum şehirdeki Katoliklerin tepkisini çekti. 1891 yılında Şehir Meclisi, kilisenin zarar gördüğüne ve yenisinin inşa edilmesine karar verdi. Fotoğraftaki kilisenin inşaat kısmı 1893 yılında bitti ve geri kalan kısımların tamamlanması 1895 yılını buldu. Kilisenin tam karşısında yer alan belediye binasının inşaatı da kiliseyle aynı tarihte tamamlandı.

Kilisenin mimarisi 1892 yılında ünlü Macar mimar György Molnar tarafından tasarlandı ve Molnar proje üzerinde Stefan Gusek ve Karl Lerer adlı müteahhitler ile birlikte çalıştı. Mimar Molnar, şehre ve kiliseye katkı yapmak istediğinden maddi olarak hiçbir talepte bulunmadı. Kilise, 18. yüzyılın ortalarında İngiltere’de başlayan Neo Gotik mimari tarzına sahip.

Yerel halk kilise için katedral dese de, bir  katedral olmadığını belirtmek istiyorum. Son olarak ise çan kulesi 72 metre yüksekliğinde, kilise 52 metre uzunluğunda ve 25 metre genişliğindedir.

Svetozar Miletic

Özgürlük Meydanı’nın tam ortasında Svetozar Miletic anıtı yer almakta.

Svetozar Miletic Anıtı

1826 – 1901 yılları arasında yaşamış olan avukat, gazeteci, yazar ve politikacı Svetozar Miletic, Novi Sad’ın 27. ve 30. belediye başkanı ve Sırpların Vojvodina’daki politik lideri oldu.

Aslında Miletic ailesi bu soyada sonradan sahip oldu. Svetozar Miletic’in atası Mileta Zavišić, ömrünün 32 yılı boyunca Osmanlı’ya karşı savaştı. Osmanlılar, Avusturyalılar ile yapmış olduğu barış antlaşmasından hemen sonra Mileta’yı cezalandırmak istese de Mileta Bačka’ya taşınıp soyadını Miletic olarak değiştirdi. Svetozar Miletic, Avusturya-Macaristan’daki Sırpların ve diğer milletlerin özgürlüğü ve hakları için savaşan bir politikacı oldu. Ayrıca Miletic, halkının millet olarak hayatta kalmak için yabancı boyunduruktan kurtulması gerektiği düşüncesine sahip oldu.

Miletic’in bütün öğrencileri ulusun kurtuluşu için hazırlanmaya davet ettiği bildirisi polisin eline düştü ve 1947 yılından itibaren gözlem altında tutuldu. Davasından vazgeçmeyen Miletic, Sırp delegasyonunun Bratislava’daki rejime hizmet ettiğini gördü. Bu nedenle genç nesli halk arasında dolaşmaya ve ulusal kazançlar için mücadele etmeye çağırdı.

Tarihler 1 Mayıs 1948’i gösterdiğinde toplanan Mayıs Meclisi, Miletic’in etrafındaki gençler tarafından oluşturulsa da meclis kararları daha güçlüler tarafından yönetildi. Sırp hareketi Miletic’in aynı fikirde olmadığı meclis kararlarına ve Macar milliyetçiliğine doğru bir eğilim gösterdi. Miletic, bu mücadelelerle Sırpların ve Slavların boyunduruktan kurtulamayacağını anlatmak için zaman harcadı. Zamanla Sırp davasında ılımlı bir tavır alsa da daha sonraları kendisini tamamen geri çekip okuluna devam etti.

Ivan Meštrović tarafından yapılan heykel, İkinci Dünya Savaşı‘nda zarar görmemesi için yerinden taşınıp savaştan sonra eski yerine taşındı.

Belediye Binası

Belediye Binası

Özgürlük Meydanı’nda yer alan Belediye Binası 1895 yılında inşa edildi. Belediye Binası’nın mimarı Meryem’in Adı Kilisesi’ni de tasarlayan György Molnar’dır. Neo Rönesans mimarisine sahip olan bina Avusturya’nın Graz şehrindeki Belediye Binası’nın bir kopyasıdır.

Yapıda en dikkat çekici unsurlar Julije Anika tarafından yapılan çeşitli insan aktivitelerini simgeleyen heykellerdir. Binada bulunan kulede eskiden yangın alarmı olarak kullanılan bir de çan bulunmaktaydı ve Novi Sad halkı bu çana Matilda adını vermişti. Bu çan savaş zamanı eritilmesine rağmen halk tarafından hiçbir zaman unutulmadı. Günümüzde Belediye Binası, Belediye Başkanı’na ve şehirle ilgili hizmetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Einstein ve Eşinin Yaşadığı Ev

Aşağıda yer alan levha çoğu kişinin ilgisini çekmez ve hatta pek bilinmez. Levhadakileri tanıyor musunuz? Albert Einstein ve Einstein’in kendisi gibi bilim insanı olan ve 1903 yılında evlendiği ilk eşi Sırp Mileva Maric.

Albert Einstein ve ilk eşiyle yaşadığı ev

Bu levhanın asılığı olduğu yer bir restoranın duvarı ve Albert Einstein ve Mileva Maric hakkında bu levha dışında hiçbir şey bulunmuyor. Restoran için eskiden Einstein’in ve Maric’in kısa bir süre yaşadığı ev olarak söylense de yaşadıkları ev yolun karşısında. Yani levha yanlış bir duvarda asılı.

Novi Sad şehri 2022 yılında Avrupa Kültür Başkenti olduğundan bu zamana kadar şehrin öne çıkan binalarının yenilenmesi için önemli yardımlar aldı. Dolayısıyla Einstein ve Maric’in evleri yenilenecek ve matematikçi Mileva Maric ile ilgili bir anma odası olacak.

Jovan Jovanovic Zmaj Heykeli

Fotoğraftaki yapı ne kadar güzel gözüküyor değil mi? Ancak bu yapı yerine heykelde resmedilen Jovan Jovanovic Zmaj hakkında kısaca konuşacağım. ⠀⠀

Jovan Jovanovic Zmaj Heykeli

1833 yılında doğup 1904 yılında hayatını kaybeden hem şair hem de hekim olan Jovan Jovanovic Zmaj en tanınmış Sırp şairlerden biriydi. Aşk, lirik, vatan, politik ve gençlik temalı şiirler yazan Jovan Jovanovic, en çok çocuk şiirleriyle tanındı.

Aileler çocuklarına, Jovan Jovanovic’in yazmış olduğu tekerlemeleri söyleseler de bu tekerlemelerin kimin tarafından yazıldığını bilmiyorlardı. Hayatı boyunca Rus Mihail Yuryeviç Lermontov ve Alexandr Sergeyeviç Puşkin, #Alman Johann Wolfgang Goethe ve Heinrich Heine, Amerikalı Henry Wadsworth Longfellow gibi bazı büyük şairlerin eserlerini Sırpçaya çevirdi. Şiirlerin yanı sıra çizgi roman yazarlığı da yapmıştır. Hatta Sırbistan’daki çizgi romanların ilk yazarlarından biri olduğunu belirtmek istiyorum.

Genç yazar Reverend Stijacic’in Amerika’ya yaptığı bir seyahatte Chicago Halk Kütüphanesi’nde Jovan Jovanoviç’in şiir kitabını görür. Kitabın çevirmeni kim dersiniz? Mucit Nikola Tesla.

Heykele geldiğimizde ise Dragan Nikolic tarafından yapılan heykel 1984 yılından beri Novi Sad’ın ana caddesi Zmaj Jovina Caddesi üzerinde yer almakta.

Piskoposun Sarayı

Piskoposun Sarayı

Orijinali 1849 yılındaki bombalamada zarar gören bu fotoğraftaki Piskoposun Sarayı binası 1901 yılında inşa edildi. Yapı, ünlü mimar Vladimir Nikolic tarafından tasarlanmış ve Nikolic için bir şahaser olmuştur.

Nikolic’in sağdıcı ve vaftiz babası eski piskopos George Brankovic, halk tarafından Nikolic’i kayırdığı düşüncesi olacağından 1899 yılında hazırlanan proje Nikolic tarafından imzalanmadı. Nikolic tarafından imzalanmayan proje, Ferenc Raichle tarafından imzalandı ve o yıllarda Piskoposun Sarayı Raicle’ın projesi olarak bilinmiştir.

Farklı biçimsel tasarımlardan oluşan saray, sizin de gördüğünüz gibi görünüm olarak gayet etkileyici. Dekoratif unsurlar Bizans ve Doğu kökenli olmasına rağmen Orta Çağ’daki Sırp manastırlarını anımsatan unsurlar da bulunmaktadır.

Aziz George Ortodoks Katedrali

Aziz George Ortodoks Katedrali

Fotoğraftaki aslında ilk kilise değildi. 1734 – 1740 yılları arasında inşa edilen ilk kilise 1849 yılındaki bombalamada zarar gördü. Yıkılan kilise, Budapeşte’den mimar Gustav Saibe’nin projesine göre 1851 – 1853 yılları arasında restore edildi. Kilisenin günümüzdeki haline kavuşması yine Budapeşte’den mimar Michael Harmintz’in fikirlerinin gerçeğe dönüşmesiyle 1902 – 1905 yılları arasında oldu.

Neo-barok tarzda bir çan kulesine sahip olan kilisenin içerisindeki duvar resimleri 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında en önemli Sırp ressamlarından biri olan Stevan Aleksic tarafından yapıldı.

Saat Kulesi

Saat Kulesi

Bu bir korku filmi sahnesi değil. Petrovaradin Kalesi’nde bulunan saat kulesinin fotoğrafını çekmek istedim de hep ExitFestival’den dönerken çekerim dedim kendime ve bu fotoğrafı son gece çektim. Gündüz ve akşam vakitlerinde Tuna nehrine karşı çok güzel fotoğraflar çekebileceğiniz bir manzaraya sahip. Örnekler için Google amcaya danışabilirsiniz.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Şehrin simgelerinden saat kulesinin bulunduğu yer, Petrovaradin Kalesi’nin en yüksek noktalarından biri. Eski bir barok mimarisine sahip ve iki metreden fazla yükseklikte olan kule 18. yüzyılda yeniden inşa edildi.

Saatin önemli bir özelliği var. Balıkçıların, şehir muhafızlarının ve askerlerin uzaktan saati iyi görebilmeleri için akrep ve yelkovan yer değiştirildi. Bu özelliğinden dolayı ise sarhoş, alkolik saat olarak da adlandırılmakta. Kulenin dört bir yanında saat var ve sayılar roma rakamlarıyla yazmakta. Saatin hala çalıştığını ve her saat başında ses çıkardığını belirteyim.

Zezelj Köprüsü

NoviSad ve Petrovaradin’i birbirine bağlamak için Tuna nehri üzerinde yeni yapılan ancak ismi eski olan Zezelj Köprüsü yer almakta. Bu köprünün daha doğrusu sahip olduğu ismin bir geçmişi var.

Zezelj Köprüsü

Orijinali Yugoslavyalı ünlü inşaat mühendisi Branko Zezelj tarafından tasarlandı ve ismini tasarımcısının soyadından alan köprünün inşası Mostogradnja şirketi tarafından 1961 yılında tamamlandı. Orijinal Zezelj Köprüsü, 1998-1999 Kosova Savaşı sırasında NATO tarafından tam 12 kez bombalanarak 23 Nisan 1999 tarihinde yıkıldı.

Orijinali yıkılan köprünün yerine eskisiyle aynı yerde olan bu fotoğrafta gördüğünüz yeni Zezelj Köprüsü’nün inşaat çalışmaları 2012 yılının Nisan ayında başladı ve 2017 yılının Ekim ayında iki kemer birbirine bağlandı. Tarihler 2018 yılının Nisan ayını gösterdiğinde, yıkımından tam 19 yıl sonra Zezelj Köprüsü’nün inşaası tamamlandı. 2018’in Mart ayına geri döndüğümüzde demiryolu hattı, 1 Eylül 2018 tarihinde ise karayolu trafiğe açıldı.

177 ve 219 metrelik iki kemerden oluşan ve toplamda 474 metre olan köprüde, iki şeritli yol, iki demiryolu hattı ve yayalar/bisikletliler için iki şerit yer almaktadır. Köprünün toplam bedeli 54 Milyon Euro olsa da bu paranın yarısından fazlasını Avrupa Birliği ödemiştir.

Son olarak ise Zezelj Köprüsü, Avusturya’nın Salzburg şehrini Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan ve Makedonya’dan geçerek Yunanistan’ın Selanik limanına bağlayacak olan Pan-Avrupa Koridorlarından biri olan Koridor X’in bir parçası olduğunu belirtmek istiyorum.

Yemek

Toster Bar

Toster Bar’da hamburger öneriyorum. Şair Jovan Jovanovic Zmaj heykeli arkanıza gelecek şekilde Svetozar Miletic Meydanı’na doğru caddede ilerleyin sol taraftan yanlış hatırlamıyorsam ikinci pasaja girin. Pasajın girişinde Toster yazıyor zaten. Dünya Kupası final maçı vardı, iki kez gittim ve tamamen doluydu. Çevreyi gezdim, hatta bir anket çalışmasına katıldım. Anket çalışması turistler gözünden Novi Sad hakkındaydı. Bunun yanı sıra konaklama, ulaşım vb. gibi bilgiler de soruldu. Akşam da Toster Bar’a gittim. İngilizce menüleri de mevcut ve çalışanlar oldukça cana yakın olup çok iyi İngilizce biliyorlar. Ben, garsona favorisinin ne olduğunu sordum. Önerdiği menü Premium Burger ve sonuç için harika diyorum. Alkol kullanıyorsanız Valjevsko adında yerel biraları mevcut. Yemeği getiren başka bir garsondu Sırpça konuştu, ben de İngilizce olarak teşekkür edince Sırpça konuştuğu için hemen özür diledi. Ayrılırken biraz da bahşiş bıraktım. Haritadaki yerini, İngilizce menüyü ve fiyat listesini aşağıda görebilirsiniz.

Toster Bar’ın yiyecek menüsü aşağıda yer almaktadır. Geç vakitte gittiğimden ışıklandırma yetersizdi. Bir daha ki sefere güzelini çekerim. 🙂

Toster Bar Menü

Petrus Caffe Gallery Bar

Petrus iki katlı güzel bir ortamı ve zengin menü içeriğine sahip olan bir restoran. Kalabalık olabildiğinden siparişinizin size ulaşması biraz sürebilir. Arkadaşımla pizza yemiştik. Ancak tek bir pizza ile iki kişi gayet doyabilir. Ona göre sipariş vermenizde fayda var.

Tortilla Casa

Meksika yemekleri burrito veya tortilla yemek isterseniz Tortilla Casa‘yı önerebilirim. Self servis olarak hizmet veriyor ve sipariş esnasında uzun kuyruklar olabilmekte.

Belgrad’a Dönüş

Novi Sad’tan Belgrad’a Nasıl Gidilir?

Dönüş uçağım Bosna Hersek’ten olduğundan bir şekilde oraya gitmem gerekiyordu. Novi Sad’tan geç çıkacağımı düşünerek ve Belgrad’ı biraz daha gezmek istediğimden Novi Sad’tan Belgrad’a geçip öyle Bosna Hersek’e gitmek istedim. Otobüs Terminalinden bu sefer 510 Dinar’a otobüs bileti aldım. Burada jeton verilmiyor, bilet üzerinde barkod mevcut. Turnikeden peronların olduğu alana geçmek için okutuyorsunuz. Turnikeden geçmeden girişinde bulunan büfeden bir şeyler almak isterseniz, çalışan Türk bir abimiz.

Bilette Vreme (Време) yazan hareket saati, Peron (Перон) yazanı biliyorsunuz, Sedište (Седиште) yazan koltuk numarası. Koltuk numarasının önemi yok zaten bilette de “N” olarak belirtilmiş, otobüste istediğiniz yere oturabiliyorsunuz.

Novi Sad-Belgrad Otobüs Bileti

Belgrad’a tren ile gitmek isterseniz, ilk tren sabah saat 5.28’de, son tren ise akşam 22.02’de hareket ediyor. Tren yolculuğu ile en fazla bir saatte hatta çok daha kısa sürede Belgrad’a ulaşabilmeniz mümkün.

Buradaki adresten zaman çizelgesine ulaşabilirsiniz. Siteye girdiğinizde sol taraftan “From” kısmını “Novi Sad”, “To” kısmını “Beograd Centar” seçip “Search” butonuna tıklamanız yeterli. Açılacak tabloda “Details” butonuna tıklarsanız güzergahı görebilirsiniz.

Novi Sad’tan Başka Bir Ülkeye veya Şehre Nasıl Geçilir?

Novi Sad’tan farklı ülkelere geçmek için otobüs terminalinden bilgi almanız en doğrusu olacaktır. Eğer internet üzerinden bilet aldıysanız otobüsünüzün hangi perondan kalkacağını danışmadan öğrenin ve bilet gişesinden peronların olduğu bölüme geçmek için platform bileti satın almayı unutmayın. Karadağ’a geçişle ilgili bilgi notu için aşağıdaki başlığı okuyabilirsiniz.

Novi Sad’tan farklı ülkelere buradan sayfasına ulaşabileceğiniz FlixBus ile geçebilirsiniz. FlixBus indirim kodu için lütfen ISIC kart ile ilgili yazımın son paragrafını inceleyin.

Tren ile başka ülkeye veya şehre geçmek istiyorsanız Sırbistan Demiryolları’nı işleten “Srbija Voz” sayfasına buradan ulaşarak “From (OD)” bölümünden “Novi Sad”ı ve “To (DO)” bölümünden gitmek istediğiniz şehri seçip tren hareket saatlerine ulaşabilirsiniz. Bunun haricinde ise 2025 yılında tamamlanacak Belgrad – Budapeşte (Macaristan) hızlı tren hattı projesinin tamamlanmasıyla Novi Sad’tan Budapeşte’ye iki saat gibi bir sürede ulaşabileceksiniz.

Gea Tours, Taxi Travel gibi şirketlerin dolmuşlarını kullanabilirsiniz. Bu şirketler, sizi istediğiniz yerden alıp istediğiniz adrese bırakmaktadır.

Gea Tours ile Novi Sad’tan Romanya’nın Temeşvar şehrine geçebilirsiniz: Web Sitesi
Taxi Travel ile Novi Sad’tan Belgrad’a geçebilirsiniz: Web Sitesi

Novi Sad’tan Kotor’a Nasıl Gidilir?

Novi Sad’tan Karadağ’ın başkenti Kotor’a veya başka bir şehrine gitmek isterseniz BusTicket4.me sitesi üzerinden bilet satın alabilirsiniz. Bileti satın aldıktan sonra mutlaka çıktısını almayı unutmayın. Bununla birlikte Novi Sad otobüs terminalindeki danışmaya otobüsünüzün hangi perondan kalkacağını mutlaka sorun ve peronların olduğu bölüme geçebilmek için bilet gişesinden platform bileti almayı unutmayın. Yolculuk 12-13 saat sürüyor bunu da ayrıca belirteyim.

BusTicket4.me sitesi üzerinden aldığınız biletler diğer ülkeler için de geçerli olup olmadığını deneyimlemedim. Sizin bilginiz varsa ve yorum bölümünde belirtirseniz güncellememi ona göre yaparım.

Photo Credit: Otto Rapp

2 YORUM

  1. Yazı çok detaylı olmuş, emeğinize sağlık. Belgrad-Novisad arası tren için paylaştığınız sitede sadece timetable var. Online bilet almak mümkün mü, gideceğimiz gün 1 saat önce orada olsak yeter mi acaba?

    • Merhaba,

      sitenin ana dildeki (Sırpça) sayfasından online bilet alınabilmekte. Bununla beraber, çok sayıda sefer olduğundan gideceğiniz gün trende yer bulma konusunda sorun yaşamazsınız.

BİR CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz