Rize Gezi Rehberi

0
469
Rize - Ayder Yaylası

Koronavirüs bu kadar yayılmamışken mart ayının başında arkadaşımla Rize ilimize gittim. Gezimize ait bazı bilgiler vereceğim. Rize demişken merkezini değil, güzel bir ilçesi ve popüler bir yaylasını gezdik.

Arkadaşım benden bir gün önce Rize’ye varacağından (ahh iş hayatı, izin meselesi) tüm ayarlamaları ona bıraktım. Tur ayarlayıp tur ile gezdiğimizi belirteyim.

Uçak Bileti

Pegasus Hava Yolları 2019 yılının ağustos ayında Türkiye’nin her yerine Şubat – Mart 2020 tarihlerinde geçerli olmak üzere Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Perşembe 69 Lira, Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri ise 99 Lira olmak üzere bir kampanya yapmıştı. Biz de durmadık, bilet aldık.

Pegasus ile Trabzon Havalimanı’na doğru alçalırken

Konaklama

Rize’ye bağlı Çamlıhemşin ve Ardeşen ilçeleri olmak üzere iki farklı yerde konakladık. Çamlıhemşin’deki otelimiz daha önce sosyal ağ Instagram üzerinden denk geldiğimiz ve telefon ile iletişime geçtiğimiz bir otel olan Seyr-i Cennet Dağ Evleri, diğeri ise Ardeşen’de iken ayarladığımız bir oteldi. Ardeşen’den havalimanına geçmemiz daha kolay olacağı için bu şekilde düşündük, ancak Çamlıhemşin’de bir gece daha kalmak isterdik.

Çamlıhemşin’de Ayarladığımız Otelin Harita Üzerindeki Konumu

Trabzon Havalimanı’ndan Şehir Merkezine, Giresun’a, Rize’ye veya Artvin’e Ulaşım

Trabzon Havalimanı’ndan Trabzon Şehir Merkezi, Artvin-Hopa ve Giresun-Tirebolu yönlerine farklı Havaş otobüsleri kalkıyor ve bu otobüslerin hareket saatleri uçuşlara göre ayarlanmaktadır. Bu gezimde daha fazla süremiz olsaydı araç kiralamayı göz önünde bulundurabilirdik. Ancak Havaş seçeneği daha mantıklıydı. Kalacağımız otele ulaşmam (arkadaşım daha önce gitti) için Rize’nin Pazar ilçesine gidip oradan Çamlıhemşin dolmuşlarına binmem gerekiyordu. Trabzon Havalimanı’ndan Rize’nin Pazar ilçesi yol durumuna bağlı olarak 2 saat 15 dakika sürmekte. Dönüşte ise Rize’nin Ardeşen ilçesinden Trabzon Havalimanı’na yolculuk süresi 2 saat 30 dakika belirtilse de yollar boş olduğundan 2 saat kadar sürdüğünü belirteyim. Dolayısıyla aşağıdaki bilgiyi göz önünde bulundurmanız sizin için daha iyi olabilir.

Rize-Artvin arasına bir havalimanı inşa ediliyor ve nisan (2020) ayındaki haberlerde %64’ünün tamamlandığı yönünde bilgiler vardı. Rize ve Artvin yönüne gitme düşünceniz olduğunda bu havalimanını kullanmanız zaman açısından daha avantaj sağlayacaktır.

Havaş otobüsü bilet fiyatları aşağıda yer alıyor. Bilet fiyatlarında zamanla değişiklik olabilir. Diğer bilgiler için Havaş resmi internet sitesine veya 0850 222 0 487 numaralı çağrı merkezine ulaşabilirsiniz.

  • Trabzon Şehir Merkezi: 8 Lira.

Artvin – Hopa Yönü

Of 16 Lira
İyidere 16 Lira
Derepazarı 16 Lira
Rize 18 Lira
Çayeli 23 Lira
Pazar 25 Lira
Ardeşen 25 lira
Fındıklı
30 Lira
Arhavi
35 Lira
Hopa 35 Lira

 

Giresun – Tirebolu Yönü

Akçaabat 16 Lira
Çarşıbaşı 16 Lira
Vakfıkebir 16 Lira
Beşikdüzü 16 Lira
Eynesil 23 Lira
Çavuşlu 23 Lira
Görele 23 Lira
Tirebolu 23 Lira

Çamlıhemşin’e Ulaşım

Havaş otobüsünden Rize’nin Pazar ilçesinde taksi durağında iniyorsunuz. Otobüsten indikten sonra sol tarafınızda 50-60 metre ötede Turkcell bayisi var. Zaten otobüsten iner inmez baktığınızda tabelasını görürsünün. Onun önünden Çamlıhemşin dolmuşları kalkıyor. Ücreti 9-10 Lira.

Çamlıhemşin’e ulaştıktan sonra ise otel ile iletişime geçtim ve taksi yönlendirdiler.

Seyr-i Cennet Dağ Evleri

Otelin akşam ve sabah manzarası ayrı bir güzel. Hatta kış mevsiminde karların olduğu zamanda da harika olduğuna şüphem yok. Bu arada ödediğiniz ücrete kahvaltı dahil ve kahvaltısı bayağı zengin. Bunun yanı sıra sahipleri, çalışanları gayet ilgililer. Aşağıya çok beğendiğim ve arkadaşımın çektiği fotoğrafı bıraktım. 🙂

Seyr-i Cennet Dağ Evleri

Instagram hesabımdaki gönderilerde ve Öne Çıkanlar kısmında Rize ile ilgili paylaşımlarımı görebilirsiniz.

Seyr-i Cennet Dağ Evleri Sabah Manzarası

Gezilecek Yerler

Arkadaşım benden önce gittiğinden bir de tur ayarladı ve bu tur bizi Çamlıhemşin’den alıp Rize’de birkaç noktayı gezdirdi.

Şenyuva Köyü

Köy kavramı kalmadı gerçi ama Şenyuva’nın, 2013 yılında yayınlanmaya başlayan Sevduluk dizisiyle popülerliği artmış ve turist kafilelerinin uğrak noktası olmuş. Aşağıdaki fotoğraf Demet Akbağ’ın Sevdaluk dizisindeki evi.

Şenyuva Köyü

Şenyuva Köprüsü

Yörenin en eski köprülerinden olan ve Fırtına Deresi üzerinde yer alan Şenyuva Köprüsü, 1696 yılında inşa edilmiş. 2019 yılında ise köprüye restorasyon çalışması uygulandı.

Şenyuva Köprüsü

Tek gözlü ve kemerli olan köprü 54 metre uzunluğunda ve 2 metre genişliğindedir.

Zilkale

Tarihi hakkında fazla bir bilgi olmasa da Osmanlılar zamanında daha çok gözetleme kulesi amacıyla hizmet eden Zilkale, muhteşem bir manzaraya sahip. Zilkale’de yer alan iki el topu şu anda Trabzon Müzesi’nde sergilenmektedir. Kalenin restorasyon çalışmaları 2011 yılında tamamlandı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan “Türkiye’de en görkemli kaleler” sıralamasında 1. sırada Zilkale yer almaktadır.

Zilkale

T.C. Çamlıhemşin Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı tarafından belirlenen kaleye giriş ücreti 4 Lira ve bu ücretler Çamlıhemşin’e bağlı köylerin altyapı yatırımlarında kullanılmaktadır.

Zipline

Son durağımızdan önce tur minibüsü öğle yemeği için bizi Çamlıhemşin Cafe’ye götürdü. Burada zipline olarak adlandırılan ipte kayma sporunu yapabilmeniz mümkün.

Zipline

Gezerken birçok noktada zipline sporunun yapıldığı yerleri görebilmeniz mümkün.

Ayder Yaylası

Sırtını Kaçkar Dağları’na dayamış olan Ayder Yaylası turistler uğrak yeri. Bizim gittiğimiz dönemde sadece Ayder Yaylası yolu açık oluyormuş. Hatta yılın her zaman ulaşılabilen bir yayla olduğunu belirteyim. Yayladaki dağ zirvesinde çıkan su dağın eteklerinde gelin tülüne benzeyen bir görüntü oluşturduğundan Gelin Tülü Şelalesi olarak adlandırılan bir de şelale bulunmakta.

Rize – Ayder

Ayder Yaylası’nda her yıl ocak ayının son hafta sonu Ayder Kardan Adam Şenlikleri adında festival düzenleniyor.

Ayder Yaylası ile tamamlanan turumuzdan sonra tur servisi bizi Ardeşen’in girişinde bıraktı. Otelimize geçtiğimizde girişte çok farklı bir şey ile karşılaştık.

Silahla girmek yasaktır.

Otel girişinde her ne kadar böyle bir uyarı olsa da kontrol için herhangi bir X-Ray cihazı bulunmamakta. Otele yerleştikten sonra ise yemek yemek için canlı müzik olan Sarah Kahvesi’ne gittik.

Canlı müzik bitene kadar aynı mekanda durduk ve sonrasında otelimize geçip uyuduk.

Yemek

Yöresel yemeklerin tadına bakma fırsatımız olmasa da Karadeniz yöresine ait peynir, tereyağı ve mısır unundan yapılan Muhlama’nın tadına baktık ve çok beğendiğimizi söyleyebilirim. Mutlaka yemelisiniz. Ayrıca Mıhlama olarak da bilinse de doğru adı Muhlama’dır.

Dönüş Vakti…

Arkadaşımın uçağı farklı bir saatte olsa da beraber havalimanına geçtik. Şanstır ki, İstanbul’dan gelecek olan bir önceki uçak rötar yapmış ve rötar yapan uçak gelince o uçakla daha erken bir şekilde İstanbul’a uçtu.

Pegasus ile Trabzon’dan dönüş

Photo Credit: Seyfi Şeren

BİR CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz