Müze Kart Satın Aldım! :)

0
686
MüzeKart - Göbeklitepe Örenyeri

Arkeolog bir arkadaşımla Göbeklitepe hakkında konuşurken, neden Müze Kart almıyorsun sorusu sonucu Müze Kart satın aldım. Müze Kart detayları hakkında konuşacağım.

Daha önce Türkiye İş Bankası Maximum Kart’ımla Efes Antik Kenti’ne giriş yapmıştım. Maximum Kart kampanyası ile müzelere takvim yılı içerisinde ilk kullanımdan sonra bir ay boyunca ücretsiz giriş yapabiliyordunuz. Ancak, bu Maximum Kart’ın Müze Kart kampanyası artık devam etmiyor diye biliyorum.

Müze Kart’a dönecek olursak, MüzeKart, MüzeKart+ ve Museum Pass gibi farklı türleri de olsa en uygunu 300’den fazla müze ve örenyerinde bir yıl boyunca geçerli olan kart. Museum Pass’ın yurt dışından gelen turistler için olduğunu söyleyebilirim. Müze Kart türlerini incelemek isterseniz: Buradan

MüzeKart (MüzeKart+) Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı 300’den fazla müze ve örenyerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilmelerini sağlayan bir karttır.

Museum Pass Nedir?

Museum Pass, ülkemize gelen turistler için kısa bir süre içerisinde Türkiye’yi veya belirli bölgeleri gezmelerini sağlayan bir karttır.

MüzeKart satın almak gerekiyor mu?

Ülkemizde hem ücret ödeyerek hem de ücretsiz gezebileceğiniz müzeler mevcut ve ücretlere T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinde yer alan bu listeden ulaşabilirsiniz. Müzelerin ücretlerini göz önünde bulundurduğunuzda MüzeKart’ın daha avantajlı bir yatırım olduğunu fark edeceksiniz.

Nereden Satın Alabilirsiniz?

MüzeKart için Türkiye genelinde 60 adet (en fazla) satış noktası mevcut olsa da benim bulunduğum şehirde herhangi bir satış noktası yok. Satış noktalarını incelemek isterseniz: Buradan

Bununla beraber, benim kullandığım yöntemle yani internet üzerinden resmi sitesinden satın alınabilmektedir. Müze Kart’ı internet üzerinden satın alırken, Ad, Soyad, T.C. Kimlik No, Mail Adresi, Cinsiyet bilgileri ile fotoğraf da gerekiyor. Bu verileri sağladıktan sonra kartınızın gönderileceği adresi de giriyorsunuz.

İndirimli MüzeKart mevcut olsa da indirimli kartı sadece satış noktalarından satın alabiliyorsunuz. Bunun için ise öğrenci kimlik kartı, e-devlet üzerinden alınan aktif öğrenci belgesi ve nüfus cüzdanı (T.C. kimlik kartı) gerekiyor.

Arkadaşınıza MüzeKart Hediye Edebilirsiniz

Sevdiklerinize veya arkadaşlarınıza MüzeKart hediye edebilmeniz mümkün. MüzeKart hediye ettiğiniz kişi, kartı yedi gün boyunca kişiselleştirmeden kullanabilir. Yedinci gününün sonunda ise kişiselleştirilemeyen kartlar bloke olmaktadır. Nüfus cüzdanı ve MüzeKart ile beraber MüzeKart Satış noktalarından kişiselleştirme yapılabilmektedir. Eğer MüzeKart bloke olmuşsa tekrar aktifleştirilebilmektedir. 

MüzeKart (MüzeKart+) Ücreti ve Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle MüzeKart ve MüzeKart+ ücreti 60 Lira, geçerlilik süresi ise satın alınan tarihten itibaren bir yıl geçerli. Eğer akademik öğretim üyesi veya 18 yaşın üzerinde öğrenci iseniz kartın ücreti 30 Lira, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarında görev yapmakta olan öğretmen iseniz kartın ücreti 10 Lira’dır.

MüzeKart her yerde geçerli mi?

MüzeKart, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bağlı 300’den fazla müze ve örenyerinde geçerli olsa da Topkapı Sarayı içerisinde bulunan Harem Dairesi’nde, Aya İrini Anıtı’nda, Efes Örenyeri içerisinde bulunan Yamaçevler’de ve Göreme Açıkhava Müzesi içerisinde bulunan Karanlık Kilise’de geçerli değildir. Belirtilen bu yerler için ayrıca bilet almanız gerekmektedir.

Bilet satın alma adresleri:

  • Efes Yamaçevler bileti için buradan
  • Göreme Açıkhava Müzesi Karanlık Kilise bileti için buradan

Museum Pass Ücreti ve Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle Museum Pass ücretleri şu şekildedir:

  • Museum Pass Türkiye, 600 Lira’dır ve 15 gün boyunca geçerlidir.
  • Museum Pass İstanbul, 360 Lira’dır ve 5 gün boyunca geçerlidir.
  • Museum Pass Cappadocia (Kapadokya), 230 Lira’dır ve 3 gün boyunca geçerlidir.
  • Museum Pass The Mediterranean (Akdeniz), 360 Lira’dır ve 7 gün boyunca geçerlidir.
  • Museum Pass The Aegean (Ege), 360 Lira’dır ve 7 gün boyunca geçerlidir.

Müzelere kimler ücretsiz bir şekilde girebilir?

25.10.2019 tarih ve 407 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile belirlenen Müze ve Örenyerlerine Girişlerde Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge’ye göre,

  • 18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ve çocuklar ile bu yaş grubundaki öğrenci gruplarına refakat eden öğretmenler,
  • 65 yaş ve üstü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları ile şehit yakını kimlik kartı sahipleri,
  • Engelliler ile bir refakatçisi, (Görünür bir engel ve/veya belge ibrazı ile)
  • Zorunlu hizmete tabii er ve erbaşlar,
  • ICOM ve ICOMOS ile UNESCO kartı sahipleri,
  • ve diğerleri (ilgili yönergeye buradan ulaşabilirsiniz)

müze ve örenyerlerine ücretsizi giriş yapabilirler. Lütfen yönergeyi incelemeyi unutmayınız.

MüzeKart ve MüzeKart+ arasında bir fark var mı?

MüzeKart ve MüzeKart+ detaylarında müze ve örenyerlerine sınırsız giriş yapılabileceği bilgisi yer alsa da ilgili yönergede MüzeKart’ın tüm müze ve örenyerlerine, bir yıl boyunca ikişer defa giriş hakkı sağladığı MüzeKart+’nın ise tüm müze ve örenyerlerine, bir yıl boyunca sınırsız giriş hakkı sağladığı bilgisi yer almaktadır. Ayrıca MüzeKart+ sahiplerine  çay, sandviç ürünleri ve sularda %50 indirim, ithal ürünler hariç diğer F&B (yeme – içme) ürünlerinde %20 indirim, hediyelik ürünlerde ise %10 indirim uygulanmaktadır.

Bununla beraber MüzeKart, Yeni Yıl tasarımına sahip olsa da MüzeKart+, son yıllarda popüler, tarihin bilinen en eski ve en büyük tapınağı olan Göbeklitepe tasarımına sahiptir.

Fiziksel kartımın sona ermesinden sonra artık fiziksel karta ihtiyaç duymadan mobil uygulama ile kullanabileceğim kartı satın aldım. Aşağıda ek bilgi kısmında bu bilgiyi paylaştım.

Ek Bilgi: MüzeKart satın alma işlemi sırasında üyelik oluşturarak devam ederseniz MüzeKart’ınızı satın alır almaz akıllı telefonunuza yükleyebileceğiniz “Türkiye’nin Müzeleri” uygulaması aracılığıyla kullanabilmeniz mümkün.

Satın alma işleminden sonra e-posta adresinize gönderilecek kartınızın seri numarasını mobil uygulama içerisine girmeniz yeterli. Kullanmak istediğinizde ise uygulamada oluşturacağınız karekodu müze girişlerinde gişede yer alan yetkili personelin taramasını sağlamalısınız.

Uygulamada daha önce giriş yaptığınız müzeleri görebilir ve MüzeKart’ınızın son kullanım tarihine kaç gün kaldığını görebilirsiniz.

Peki siz MüzeKart kullanıyor musunuz?

Photo Credit: muze.gov.tr

BİR CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz