Mostar Gezi Rehberi

6
1053

Saraybosna’yı gezmeye gittiyseniz yaralı şehir Mostar’ı da gezmeden dönmek olmaz.

Türkiye Cumhuriyeti Mostar Başkonsolosluğu Bilgileri

Web Sitesi: Mostar Başkonsolosluğu
Adres: Ulice Mala Tepa 24, 88100 Mostar, Bosna Hersek
Tel: +387 36 551 209
E-Posta: [email protected]
Facebook: Mostar Başkonsolosluğu
Twitter: Mostar Başkonsolosluğu
Çalışma Saatleri: Pazartesi – Cuma (09:00 – 12:00 / 13:00 – 17:00)

Harita Üzerindeki Konumu

Saray Bosna’dan Mostar’a Nasıl Gidilir?

Mostar’a otobüs ve demir yolu ulaşımıyla gitmek mümkün. Ben gidiş dönüşümü de tren ile yaptım. Tren için günde iki sefer bulunmaktadır. Tren garı kaldığım hostelden 20-25 dakika yürüyüş mesafesi uzaklıkta yer alıyordu.

Bosna Hersek Federasyonu Demiryolları: Web Sitesi

Hem Saraybosna’da hem de Mostar’da otobüs terminali ile tren garı yan yanalar. Otobüs kullanacaksanız Autoprevoz firması ile 2 saat 35 dakikalık bir yolculukla Saraybosna’dan Mostar’a, Mostar’dan Saraybosna’ya gidebilirsiniz. Sefer saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Polazak Kalkış, Dolazak Varış saatlerini ifade etmektedir.

Tren bileti alırken gidiş dönüş olarak belirttim ve 18.40 KM ödedim. Sabah treni 7.07’de, akşam treni ise 16.50’de hareket ediyor. Ben sabah trenini kullandım. Bilet gişesindeki görevli dönüş bileti için 6 gün geçerli olduğunu ve dolayısıyla bu süre içerisinde kullanmam gerektiğini söyledi. Dönüş bileti için Mostar’da rezerve yaptırmanız gerekiyor. İlerleyen kısımda anlatacağım. Bilette Kola yazan vagon numarasını, Sjedište yazan ise koltuk numarasını belirtiyor. Herkes oturduktan sonra başka bir koltuğa geçiş yapabilirsiniz. Genel olarak sorun olmasa da kendinize ait koltuk numarasında oturmanız daha iyi olacaktır.

Trenin hareket saati 7.07 olmasına rağmen 7.15’te hareket etti ve 9.26’da Mostar’a vardık. Yolculuk süresi 2 saat 10 dakika sürüyor. Trende kablosuz internet özelliği mevcut. Bulunduğunuz vagonun internetine bağlanıp aşağıdaki parolayı küçük harflerle yazmanız gerekmektedir. Trendeki internet çok hızlı değil, hatta ve hatta sabrınızı zorlayan cinsten. En iyisi bağlanmamak.

Kablosuz Ağ Parolası: bhvozzfbh

Tren biletinizi gidiş dönüş aldıysanız rezerve yaptırmanız yani başka bir deyişle dönüş biletini almanız gerekmektedir. Trenden indikten sonra merdivenlerden aşağıya inip çıkışa doğru ilerleyin. Tren Garı’ndan çıkmadan Bilet Ofisi’ni (Ticket Office) göreceksiniz. İndiğiniz merdivene bağlı olarak sol tarafınızda kalacaktır, benim gittiğimde diğer merdivenler kapalıydı. Zaten Bilet Ofisi’nin önünde sıra göreceksiniz. Sıraya girip sıranın size gelmesini bekleyin. Ben ertesi gün sabah treni için rezerve yaptırdım ve 1 Mark da burada ödedim. Yani gidiş dönüş tren bileti 19.40 Mark’a mal oldu.

Bosna Hersek Federasyonu Demiryolları yenilenmekte olan web sitesindeki bilgilere göre tren hareket saatleri:

Kış ve yaz döneminde hareket saatlerinde farklılık olabilir.

Saraybosna’dan Mostar’a Tren Hareket Saatleri: Sabah 7.15, Akşam 16.49
Mostar’dan Saraybosna’ya Tren Hareket Saatleri: Sabah 06.39, Akşam 17.05

Saraybosna – Mostar Tren Hareket Saatleri

Tren Garı’ndan çıkıp 15-20 dakika yürüyüş mesafesindeki hostelime geçtim. Hostelime geçtiğimde giriş işlemlerinden sonra hostel sahibi harita üzerinde görmem gereken yerleri işaretledi.

Konaklama

Mostar’a ilk gittiğimde hostelde kalsam da sonraki gidişimde günübirlik olarak gezdim ve günübirlik olarak gezmenizi öneririm. Yine de Mostar’da konaklamak isterseniz rezervasyonumu Booking.com üzerinden yaparak Hostel Mirror’da konakladım.

Mostar’da Ayarladığım Hostelin Harita Üzerindeki Konumu

Gezilecek Yerler

Mostar Köprüsü

Mostar denince akla gelen ilk şey köprüdür. 1566 yılında Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından tasarlanan köprü, 9 Kasım 1993 tarihinde Hırvat topçusu tarafından bombalanarak yıkıldı. 1997 yılında tekrar inşa edilmeye başlandı ve 2004 yılında açılışı yapıldı.

Mostar Köprüsü

📌Uzun uzun yıllar önce köprünün olduğu yerde bir asma köprü yer alsa da 1481’den önce daha sağlam, ahşap bir yapı ile değiştirildi. Ancak üzerindeki yoğun askeri ve ticari trafik için yeni bir köprüye ihtiyaç doğdu.
📌1566 yılında yani Osmanlı döneminde Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından tasarlanan köprü 9 Kasım 1993 tarihinde Hırvat topçusu tarafından bombalanarak yıkıldı.
📌Yıkılan köprüye ait taşlardan bazıları Neretva Nehri’nden çıkarılıp 1997 yılında başlayan yeniden inşa çalışmalarında kullanıldı.
📌Bir Türk firması tarafından yeniden inşa edilen köprü 23 Temmuz 2004 tarihinde açıldı.
📌İnşa çalışmalarına Türkiye 1 Milyon Dolar ile katkı sağladı. Bunun yanı sıra UNESCO tarafından başlatılan projeye, Dünya Bankası, Avrupa Bankası ve İtalya, Hollanda, Hırvatistan gibi ülkeler de önemli katkılar yaptılar.
📌UNESCO’nun 2005 yılındaki 29. oturumunda Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır.
📌Köprüden atlamak Bosnalılar için bir gelenek haline geldi ve bu gelenek 2020 yılı itibariyle 454 yıldır devam ediyor.
📌Dalış kulübünün deneyimli yüzücüleri, turistlerden yeterli parayı topladıklarında köprüden, 24 metre yükseklikten Neretva Nehri’ni soğuk sularına atlıyorlar.
📌Evliya Çelebi olarak bilinen Türk Gezgin Derviş Mehmed Zilli, 16 imparatorluk gördüğünü ve o ana kadar böyle yüksek bir köprü görmediğini belirtmiştir.

Mostar Köprüsü’nden geçiş yapmadan, köprünün inşası için destek veren ülkeleri görebilirsiniz.

Mostar Köprüsü Destekçileri

Mostar Köprüsü manzarası ise şöyle:

Mostar Köprüsü Manzarası

Çan Kulesi

1866 yılında Osmanlı’nın inşasına yardım ettiği Aziz Peter ve Paul Manastırı’nın yanındaki Çan Kulesi 107.2 metre yüksekliğinde. Kuleye çıkarak tüm şehri seyredebilmeniz mümkün. Giriş ücreti: 6 KM

Çan Kulesi

Eğri Köprü

Mostar Köprüsü’nden sekiz yıl önce yani 1558 yılında inşa edilen Eğri Köprü, Bosna Savaşı sırasında zarar görmüş ve 1999 yılının Aralık ayındaki selde çökmüştür. Köprü, 2002 yılında tekrar inşa edilmiştir.

Eğri Köprü

Yunus Emre Enstitüsü

05.05.2007 tarihli ve 5653 sayılı kanunla kurulan Yunus Emre Vakfı’nın kuruluşu olan Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında 58 kültür merkezi ile Türk kültürünün yayılması konusunda önemli rol oynuyor.

Yunus Emre Enstitüsü

Karagöz Bey Camisi

Karagöz Bey Camisi, Osmanlı Sadrazamı Rüstem Paşa’nın kardeşi Mehmed Karagöz tarafından 1557 yılında inşa ettirilmiştir.

Karagöz Bey Camisi

Karagöz Bey Camisi yanındaki mezarlık

Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi

Şu unutulmamalıdır ki savaşın kazananı olmaz. Bosna Savaşı ile ilgili bir müze. Müzede duygulanmamak elde değil. Giriş ücreti, Normal: 10 KM (5 Euro), Öğrenci: 8 KM (4 Euro)

Sağdaki tabloda yazan: Hungry people of Srebrenica enclave forced to dig trash behind UN.

Savaş ve Soykırım Kurbanları Müzesi

Hamam Müzesi

Bu müzede hamamlarda kullanılan eşyalar sergileniyor. Ayrıca hediyelik eşya bölümü de mevcut. Sergi bölümü giriş ücreti: 4 KM (2 Euro)

Hamam Müzesi

Koski Mehmet Paşa Camii

1611 yılında hayatını kaybeden Koski Mehmet Paşa tarafından inşaası başlayan bu cami 1618 yılında tamamlandı. Cami avlusundaki çeşme, abdest almanıza veya su ihtiyacınıza cevap verecektir.

Koski Mehmet Paşa Camii

Koski Mehmet Paşa Camii Manzarası

Koski Mehmet Paşa Camii’nin yan tarafından ve minaresinden Mostar Köprüsü ve şehir mükemmel bir şekilde gözükse de ücret ödemeniz gerekiyor. Bir ibadethanenin ticarete alet edilmesi…

Caminin içi ve minare: 12 KM (6 Euro)
Caminin içi ve yan tarafı: 6 KM (3 Euro)

Koski Mehmet Paşa Camii Manzarası

Unutma (Don’t Forget) Yazıları

Mostar’da birkaç noktada Don’t Forget ve Don’t Forget ’93 yazılı taşları görebilmeniz mümkün. Bu taşlar, Avrupa’nın göbeğinde birilerinin kulaklarını tıkadığı, gözlerini kapattığı 1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı’na, yapılan soykırıma ve Mostar Köprüsü’nün 9 Kasım 1993 tarihindeki yıkılışına ithaf etmekte ve hem gelen turistlerin hem de yerel halkın unutmaması için yerleştirilmişlerdir. Hangi savaşın kazananı olmuştur ki?

Unutma

Mostar’da Yemek

Hostel sahibi bana bir restorana ait broşür vermişti. Broşürde de hostelin mührü basılıydı. Sanırım aralarında bir anlaşma var, yani şu kadar müşteri gönderirsen şu kadar kazanırsın gibi. Divan restorana gittim, geleneksel yemek yemek istediğimi belirttim ve Hercegovina Mix Plate önerdiler. Eğri Köprü (Crooked Bridge) manzarasında yemeğimi yedim.

Divan Restoranın Kablosuz İnternet Parolası: 12345678

Gezilecek yerleri gezdikten sonra hostele döndüm. Odamda Rus bir kız vardı. Onunla bayağı bir sohbet ettim. Genel olarak otostop ve Couchsurfing ile geziyormuş. Hatta 6 haftalık bir gezme planında 250 Euro filan harcadığını söylemişti. Gece 12’yi geçince sürekli telefon ile uğraştığımı söyledi. Doğru söylüyordu WhatsApp’tan gelen mesajlara bakıyordum. Çünkü benim doğum günümdü ve kutlama mesajlarına, sesli mesajlara cevaplar veriyordum. Hatta bir arkadaşım “Happy Birthday” şarkısını söyleyerek bir ses kaydı yapmış bana yollamıştı. Rus arkadaşım da hemen çantasından kartpostal çıkardı ve Rusça bir kutlama mesajı yazdı.

Saraybosna’ya Dönüş

Mostar’dan Saraybosna’ya tren veya otobüs ile gitmeniz mümkün ve tren garı ile otobüs terminali yan yanalar. Otobüs kullanacaksanız Autoprevoz firması ile 2 saat 35 dakikalık bir yolculukla Saraybosna’ya ulaşabilirsiniz. Sefer saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Polazak Kalkış, Dolazak Varış saatlerini ifade etmektedir. Tren için ise aşağıdan bilgi alabilirsiniz.

Bosna Hersek Federasyonu Demiryolları: Web Sitesi

Hepsi bu kadar arkadaşlar. Düşüncelerinizi, önerilerinizi ve deneyimlerinizi yorum bölümünde paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Photo Credit: subhash_roy

6 YORUM

  1. Bugün eşimle birlikte gezdik. Yazınızı döndükten sonra okumuş oldum. Gerçekten her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmışsınız. Keşke öncesinde denk gelseydim. Yine de bir zorluk çekmedik. Çok profesyonel hazırlamışsınız, teşekkürler. Emeğe saygı.

  2. Biz 22 Mart’ta giceğiz inşallah.Çok güzel anlatmışsın tüm detaylar var.Saraybosna’da kalacak yeri halen ayarlamadım ama booking’den bakıyorum.Bir tavsiyen var mı?Saraybosna’dan Mostar’a trenle geçmeyi düşünüyoruz.Dönüş için otobüs mü yoksa yine tren mi ne dersin?Otobüs ücretleri ne kadar bilgin var mı?

    • Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. Sahipleri Türk olan Hotel Corner var. Çok yardımseverler, her türlü sohbet edebilmeniz mümkün. Ama internet fiyatlanmasıyla ilgili bir sorun var sanırım. Telefon numaralarından ulaşabilirsiniz: +387 33 842-355. Bunun yanı sıra Pigeon Square Rooms var, tavsiye ederim.

      Tren yolculuğunu öneririm. Manzarası güzel. 🙂 Sabah Mostar’a 7.15 treniyle gidip Saraybosna’ya akşam 17.09 treniyle dönebilirsiniz. Zaten aradaki bu süre Mostar’ı gezmeniz için yeterli. Otobüs ile gitmek isterseniz ise, tek yön 25 Mark. Tren ise gidiş dönüş alırsanız 22.60 Mark.

  3. Merhaba, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Saraybosna Mostar gidiş dönüş bileti kafamı karıştırdı. Saraybosnada 18.40 almışsınız, dönüşte 1 km daha ödeyip 19.40 gidiş dönüş ödemişsiniz. Yazının sonunda da gidiş geliş 22.60 yazmışsınız. Yani hangisini yapalım acaba? Şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba, ben teşekkür ederim. Gezi Rehberimde paylaştığım fiyat ile yukarıdaki yorumda bahsettiğim fiyat farklı yıllara ait. Sayfamdaki rehberleri yavaş yavaş güncelliyorum, buradaki bilgileri de güncelleyeceğim. Şu anda gidiş geliş 22.60 Mark, bilginize.

BİR CEVAP YAZIN

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz